ɪʟʜᴀɴ ᴏᴍᴀʀ ᴅɪʟᴀʜɪʀᴋᴀɴ ᴘᴀᴅᴀ 4 ᴏᴋᴛᴏʙᴇʀ 1981 ᴅɪ ᴍᴏɢᴀᴅɪꜱʜᴜ ꜱᴏᴍᴀʟɪᴀ. ᴘᴀᴅᴀ ᴜꜱɪᴀ ʟᴀᴘᴀɴ ᴅɪᴀ ʙᴇʀᴘɪɴᴅᴀʜ ᴋᴇ ᴋᴇɴʏᴀ ᴀᴋɪʙᴀᴛ ᴋᴇʀᴜꜱᴜʜᴀɴ ᴀᴡᴀᴍ ᴅɪ ꜱᴏᴍᴀʟɪᴀ. ᴅɪᴀ ᴍᴇʟᴀʀɪᴋᴀɴ ᴅɪʀɪ ᴅᴇɴɢᴀɴɴʏᴀ.

Dia tinggal di kem pelarian selama empat tahun sebelum berpindah ke Amerika. Pada tahun 1995, dia berpindah semula sebagai pelarian di Arlington, Virginia,

dan kemudian berpindah ke Minneapolis. Pada tahun 2000, dia menjadi warganegara Amerika Syarikat yang merupakan batu loncatan kepada cintanya untuk demokrasi.

Kerjaya politiknya bermula pada tahun 2012 apabila dia menjadi pengurus kempen untuk Kari Dziodic; pada tahun berikutnya dia bekerja untuk Jabatan Pendidikan Minnesota,

dan dua tahun kemudian dia berkhidmat sebagai bantuan dasar senior untuk Andrew Johnson. Pengalaman ini mencetuskan cintanya terhadap politik dan membuat perubahan positif dalam masyarakat Amerika.

Ilhan Omar adalah penting kerana dia mempunyai banyak perkara pertama. Dia adalah wanita Somalia pertama Amerika yang memakai tudung untuk menjadi sebahagian daripada kongres.

Kepentingan Ilhan dalam politik bermula pada usia 14 ketika dia menjadi penterjemah untuk kakeknya di kaukus DFL tempatan.

Menonton jiran datang bersama untuk menyokong perubahan di peringkat akar umbi yang membuat Ilhan jatuh cinta dengan proses demokrasi.

Oleh kerana pemeliharaan tudungnya, larangan penutup kepala dari 116 tahun yang lalu telah diangkat. Untuknya, ia bukan sahaja mengubah undang-undang, tetapi juga tentang mengubah naratif semasa wanita yang ingin berlari.

Ilhan Omar telah meminta perubahan yang lebih baik di Amerika Syarikat. Dia menolak gaji minimum $ 15 dan Medicare untuk semua.

Dia juga mahu memansuhkan Agensi Penguatkuasaan Imigresen dan Kastam A.S. (ICE). Jika perubahan ini berlaku daripada ini akan menjadi baru bagi negara kita dan seterusnya membantu orang ramai.

Kemerdekaan dan kekuatan Ilhan Omar digambarkan oleh fakta bahawa dia tidak membiarkan apa-apa berdiri dalam perjalanannya untuk mencapai impiannya. “Perkara hanya rumit jika kita mahu mereka,”

ujar Ilhan Omar. Dia membuktikan bahawa tidak kira jika anda miskin atau dari keluarga yang kaya kerana pada penghujung hari, kita semua diberi peluang yang sama untuk membuat perbezaan.

Dia menunjukkan kepada dunia bahawa wanita boleh melakukan apa sahaja tanpa mengira bangsa, warna, atau agama mereka dan boleh mencapai impian mereka hanya jika mereka bersedia. Beliau adalah contoh kepada banyak wanita dan perempuan di seluruh negara.

Terdapat banyak yang mengatakan Islam menindas wanita dan tidak membenarkan mereka mengambil peranan kepimpinan dalam masyarakat. Ilhan Omar mencabar dan menghancurkan stereotaip tersebut.

Dia menunjukkan bahawa seseorang itu boleh menjadi pelarian, orang Afrika, pemelihara Muslim, dan seorang patriotik Amerika pada masa yang sama.

Menariknya, ramai yang menuduh Islam tidak memberikan kesempatan kepada wanita adalah pengkritik Ilhan secara serentak. Mereka mahu “menyelamatkan”

wanita Islam, tetapi apabila seseorang seperti Ilhan naik, mereka mahu menindasnya. Ilhan serentak mencontohkan keindahan Islam dan budaya Amerika.

Dia dengan bangganya memeluk agama dan nilai-nilainya, sambil bekerja sebagai pegawai negeri untuk memperbaiki masyarakat.

Amerika adalah tempat yang indah kerana memberikan semua orang, bahkan pelarian, peluang untuk bangkit ke beberapa posisi kepimpinan yang paling kuat.

Kebanyakan kita hanya dapat membayangkan bagaimana ia ingin tinggal di khemah dengan orang yang tidak dikenali dan bertanya-tanya sama ada kita akan makan apa-apa pada hari berikutnya. Itulah kehidupan Ilhan Omar di khemah pelarian Kenya.

Semasa tinggal di sana dia terpaksa melalui banyak perjuangan, yang mana banyak yang kita tidak boleh mula memahami. Beliau adalah contoh untuk bercakap kebenaran,

dan membuka jalan ke arah keadilan selagi anda adil dan jujur. Kehidupannya adalah inspirasi kepada ramai orang yang kurang berpengetahuan, terutama wanita Muslim Amerika.

Sudah baca? Apa pendapat anda? Jangan lupa LIKE, SHARE dan KOMEN ya? Terima kasih!