ᴀɢᴀᴍᴀ ɪꜱʟᴀᴍ ꜱᴀɴɢᴀᴛ ʙᴇʀᴀᴋᴀʀ ᴜᴍʙɪ ᴅɪ ᴛᴇɴɢᴀʜ-ᴛᴇɴɢᴀʜ ɴᴇᴡ ᴢᴇᴀʟᴀɴᴅ. ᴍᴇɴᴜʀᴜᴛ ᴘᴇʀꜱᴀᴛᴜᴀɴ ᴍᴜꜱʟɪᴍ ᴀɴᴛᴀʀᴀʙᴀɴɢꜱᴀ ɴᴇᴡ ᴢᴇᴀʟᴀɴᴅ, ᴛᴇʀᴅᴀᴘᴀᴛ ᴋɪʀᴀ-ᴋɪʀᴀ 60,000 ᴜᴍᴀᴛ ɪꜱʟᴀᴍ ʏᴀɴɢ ʜɪᴅᴜᴘ ᴅɪ ᴛᴇᴘɪ ᴘᴀɴᴛᴀɪ ʏᴀɴɢ ᴍᴇɴɢɢᴇʀᴜᴛᴜ ᴅᴀʀɪ ɴᴇɢᴀʀᴀ ᴋɪᴡɪ ᴋᴇᴄɪʟ ʏᴀɴɢ ʜᴀɴʏᴀ ᴍᴇᴍʙᴇɴᴛᴜᴋ 1% ᴘᴇɴᴅᴜᴅᴜᴋɴʏᴀ.

Agama Islam sangat berakar umbi di tengah-tengah New Zealand. Menurut Persatuan Muslim Antarabangsa New Zealand, terdapat kira-kira 60,000 umat Islam yang hidup di tepi pantai yang menggerutu dari negara Kiwi kecil yang hanya membentuk 1% penduduknya.

Campuran yang pelbagai terdiri daripada pelarian dan pendatang, penduduk etnik yang kaya dengan etnik ini mempunyai benang yang rumit yang telah dijahit ke dalam kain sejarah New Zealand.

Orang Islam Pertama Berhijrah ke New Zealand

Pada musim bunga tahun 1874, menurut sebuah bancian kerajaan New Zealand, sekumpulan kecil lelaki India adalah orang Islam pertama yang berhijrah ke negara pulau pesisir. Berasal dari Punjab dan Gujarat,

lelaki itu tinggal di Dunstan, Otago yang merupakan penyelesaian perlombongan emas. Tidak lama sebelum keluarga mereka mengikuti kehidupan baru sambil memeluk tanah air baru.

Organisasi Muslim Pertama New Zealand

Pada tahun 1950-an, terdapat kira-kira 200 umat Islam yang berhijrah ke New Zealand dari negara majoriti Islam seperti India, Pakistan, Bangladesh dan Mesir. Bersama-sama,

umat Islam awal ini menjadi komuniti yang rapat dan bekerja keras untuk menubuhkan “Persatuan Muslim New Zealand.” Ini adalah komitmen dan,

dedikasi mereka bahawa kumpulan umat Islam ini dapat menaikkan dana yang diperlukan untuk membeli sepotong tanah di Ponsonby pada tahun 1959.

Pada 30 Mac, 1979 pembinaan masjid yang pertama di New Zealand bermula dengan meletakkan asas untuk Masjid Ponsonby yang akan dinamakan semula, pada tahun-tahun berikutnya, ke Al-Masjid Al-Jamie.

Imam Pertama New Zealand

Pada akhir 1960-an, Imam pertama New Zealand adalah Maulana Ahmed Said Musa Patel. Seorang imigran dari Gujarat, India, tugas Imam Patel termasuk mengetuai doa harian di masjid dan mengajar Al-Quran Noble kepada para pelajar.

Dengan hanya 23 pelajar dalam kelas pertamanya, Imam Patel berusaha untuk menyediakan pendidikan Islam yang terbaik dan dalam beberapa tahun akan datang kelas itu bertambah banyak.

Oleh kerana kekangan kewangan, Imam Patel tidak mendapat gaji di masjid. Beliau mengambil pelbagai pekerjaan di bidang pembuatan tali, kimpalan dan kerja kilang semasa tempohnya untuk menyediakan untuk keluarganya.

Pada masa yang sama, beliau bekerja dengan gigih untuk memberi impak yang berkekalan kepada masyarakat Islam. Salah satu usaha utamanya ialah untuk mengambil bahagian,

dalam delegasi rasmi yang mendekati majlis bandaraya dengan permintaan untuk alasan pengebumian khusus bagi umat Islam, yang menetapkan pendahuluan pertama di negara ini.

Pertumbuhan dan Pembangunan yang Stabil

Pada penghujung tahun 1960-an dan 1970-an, peningkatan orang Islam dari seluruh dunia yang berpindah ke New Zealand sebagai kedua-dua pendatang dan pelarian dari tanah perang yang koyak. Akibatnya,

dua persatuan Islam tambahan dibentuk untuk menampung keperluan penduduk yang semakin meningkat. Pada tahun 1962, Persatuan Muslim Antarabangsa New Zealand ditubuhkan di Wellington. Pada tahun 1977, Persatuan Muslim Canterbury dibentuk.

Namun, tidak sampai tahun 1979 bahawa ketiga-tiga persatuan Islam bergabung untuk mewujudkan Persekutuan Persatuan Islam di New Zealand (FIANZ). Hari ini, FIANZ telah berkembang termasuk lebih banyak persatuan Islam di New Zealand.

Misi FIANZ berkembang daripada pemikiran umat Islam pertama yang mendarat di New Zealand dan didasarkan pada Al-Quran Noble dan tradisi Nabi Muhammad SAW,

“… untuk membimbing umat Islam New Zealand dalam mempromosikan kegiatan keagamaan, sosial, pendidikan, budaya dan ekonomi mengikut prinsip-prinsip Islam seperti yang termaktub dalam Al-Quran dan Sunnah.

FIANZ berusaha untuk membina pemahaman yang lebih baik antara komuniti Islam dan pelbagai etnik dan agama di New Zealand untuk hidup harmoni dan kohesi untuk kehidupan yang lebih baik untuk semua. “

Sejak tahun 1980-an, populasi umat Islam telah berkembang dan memberikan New Zealand sebuah mozek warna-warni budaya Islam yang bergabung,

bersama untuk mewujudkan landskap keamanan, persaudaraan dan ikatan bersama yang berdasarkan dedikasi untuk bekerja untuk kebaikan bersama.

Sejarah Jangkauan Antara Agama

Seperti yang biasa berlaku di kebanyakan populasi Islam, dan dengan bimbingan Qur’ān dan ajaran Nabi Muhammad SAW, adalah kewajipan semua umat Islam untuk hidup secara aman bersama dengan komuniti berasaskan agama yang lain.

Agama Islam juga menggalakkan umat Islam untuk mencapai pemahaman kepada orang-orang dari agama lain dan menawarkan bantuan di bawah panji kemanusiaan. Pada 1 Mei 1902,

sebuah berita kematian seorang lelaki Muslim bernama Wuzeera muncul dalam akhbar harian The Star. Obituari itu menyebut bahawa dia membantu membina Katedral Christchurch dan bertanggungjawab membawa batu dari kuari di Port Hills.

Ini adalah salah satu contoh yang disiarkan di New Zealand di mana seorang Muslim membantu ahli-ahli agama berasaskan agama yang lain untuk memenuhi keperluan komuniti mereka. Terdapat banyak cerita lain, yang merangkumi sepanjang dekad,

yang tidak dipublikasikan atau diketahui walaupun kecuali dalam setiap interaksi peribadi. Ini adalah interaksi ini, berdasarkan perkongsian dan hanya menjadi jiran yang baik,

yang membawa makna dan harapan kepada kita semua. Dan keindahannya adalah bahawa walaupun perbuatan keganasan yang paling kejam dapat meredakan realiti ini.

Wahai manusia, sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan dan menjadikan kamu kaum dan puak, agar kamu saling kenal.

Sesungguhnya yang paling mulia di antara kamu di sisi Allah adalah orang yang paling baik bagimu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dan mengetahui. “(Quran 49:13)

Sudah baca? Apa pendapat anda? Jangan lupa LIKE, SHARE dan KOMEN ya? Terima kasih!