“ᴀꜱᴀʟᴋᴀɴ ᴍᴀꜱʏᴜᴋ” ᴅɪᴍɪɴᴛᴀ ᴛᴜᴋᴀʀ ᴋᴇʀᴊᴀ, ᴡᴀɴɪᴛᴀ ᴄᴀɴᴛɪᴋ ᴛᴀᴋ ᴋɪꜱᴀʜ ᴊᴀᴅɪ ᴊᴀɢᴀ

Apabila memikirkan ada tanggungan yang perlu dijaga, soal memilih kerja perlu ditolak tepi asalkan dapat meneruskan kelangsungan hidup meskipun terdapat segelintir individu memandang rendah kononnya tidak sesuai dengan kelayakan.

Situasi seperti itu dihadapi oleh seorang wanita, Nurul Aisyah Imani apabila diminta untuk menukar pekerjaan yang lebih menjamin masa depan berbanding mencari rezeki sebagai pengawal keseIamatan.

Menerusi aplikasi TikT0k, wanita berusia 23 tahun itu mempunyai sebab sendiri mengapa memilih kerjaya tersebut menerusi video reaksi terhadap salah satu pertanyaan pengikutnya.

lbu tunggaI dua cahaya mata itu berkata, tidak salah sekiranya menyarungkan uniform pengawal keseIamatan daripada hanya duduk di rumah sekali gus tidak menjana sebarang pendapatan.

“H1na sangat ke kerja saya ni? Kerja mana-mana pun takpe, asalkan duit masyuk. Daripada duduk rumah goyang kaki, tak dapat hasil,” katanya.

Selain itu, Aisyah turut memaklumkan bahawa dia melakukan tiga pekerjaan termasuk bidang perniagaan demi menyara ahli keluarga apatah lagi memiliki anak-anak yang masih kecil.

“Kerja yang lebih baik macam mana? Macam ni, saya bekerja security sepenuh masa tapi dalam masa yang sama saya buat tiga pekerjaan, bisnes dan sebagainya,” ujarnya.

Video tersebut meraih 311,600 tontonan dan hampir 3,000 komen dalam kalangan netizen yang bersetuju dengan jawapan s1nis wanita itu.

Mereka berpendapat, gaji pengawal keselamatan kini lebih tinggi berbanding sesetengah pekerjaan yang dipandang ‘tinggi’ malah tdak sepatutnya menjadi lsu asalkan haIaI.
Asalkan gaji berbaloi, member ‘sekepala’, majikan tak banyak ‘drama’, teruskan saja pekerjaan yang dilakukan. Hidup ni tak boleh nak puaskan hati semua orang kan!

Sumber: TikT0k @mamamuda2709, OMM