ᴍᴀᴜᴛ ᴅɪɢɪʟɪꜱ ʟᴏʀɪ ᴋᴇᴛɪᴋᴀ ɪɴɢɪɴ ʙᴜᴀᴛ ᴘʀᴀɴᴋ ᴊᴀᴅɪ “ᴍᴀʟᴀɪᴋᴀᴛ ᴍᴀᴜᴛ”

Bagai sudah menjadi trend, pengguna aplikasi TikT0k akan sedaya upaya menghasilkan ‘content’ terbaik bagi mengejar jumlah f0llowers dan likes. Ada bagus dan ada tidaknya guys.

Aplikasi TikT0k memang popular sebagai apps yang happening dan menceriakan ramai penggunanya serta penonton. Namun, ini bukan kali pertama juga aplikasi ini menjadi punca nyaw4 penggunanya ‘melayang’.

Dalam satu kejadian di Bekasi, Jawa Barat, keterujaan sekumpulan remaja yang menyamar sebagai ‘malaikat maut’ untuk membuat prank pada 0rang ramai berakhir dengan tragedi apabila salah se0rang dari mereka dilaporkan maut setelah dilanggar oleh sebuah trak.

Ingin nampak lain dari yang lain, sekumpulan remaja membahayakan nyawa melakukan prank untuk kandungan TikT0k dengan tema ‘malaikat maut’.

Difahamkan, semua remaja terbabit telah menghalang laluan di lebuhraya RE Martadinata, Bekasi, tetapi nasib mereka tidak baik apabila brek sebuah trak tidak berfungsi secara tiba2 dan tiga dari mereka yang berdiri di situ telah dilanggar.

Seorang dari mereka yang berusia 16 tahun meninggal dunia di tempat kejadian kerana mengalami kecederaan yang teruk di bahagian kepala mangsa. Manakala, dua lagi yang lain cedera parah dan masih dirawat di H0spital Cikarang

Sementara itu, pihak P0lis Bekasi mengesahkan kejadian tersebut dan mengatakan bahawa remaja terbabit meninggal dunia kerana sedang membuat kandungan untuk TikT0k.

“Dia disyaki sedang membuat kandungan dengan menghalang laluan sebuah trak di lebuh ray4,” kata pegawai p0lis, Argo Yuwono.

“Ini adalah kesalahan dan b0leh didakwa di mahkamah kerana tindakan tersebut membahayakan nyawa mereka dan 0rang lain,” katanya lagi

Ketua P0lis Bekasi, Hendra Gunawan pula mengatakan bahawa pihaknya akan mengambil tindakan terhadap pencipta kandungan yang mempunyai niat jahat.

Mereka juga boleh didakwa kerana membuat kandungan berbahaya seperti memberhentikan tr4k yang sedang bergerak.

Artikel ini tidak ditulis bertujuan untuk meletakkan pengguna TikT0k di bawah spotlight tapi perlu dijadikan pengajaran. Dalam pada kita bergembira untuk,

mencipta vide0 terbaru bagi tontonan followers, kami berharap agar kita semua menjaga keselamatan dan kesihatan diri sendiri terlebih dahulu.

Sumber: Tribun News/ Remaja

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Ya. Terima Kasih