ᴍᴇꜱᴜᴛ ᴏᴢɪʟ ᴍᴇɴʏᴜᴍʙᴀɴɢ ꜱᴇʙᴀɴʏᴀᴋ 120,770 ᴜꜱᴅ ᴋᴇᴘᴀᴅᴀ ᴋᴀɴᴀᴋ-ᴋᴀɴᴀᴋ ᴅɪ ɴᴇɢᴀʀᴀ-ɴᴇɢᴀʀᴀ ɪꜱʟᴀᴍ ᴍᴇʟᴀʟᴜɪ ʙᴜʟᴀɴ ꜱᴀʙɪᴛ ᴍᴇʀᴀʜ ᴛᴜʀᴋɪ.

Mesut Ozil Menyumbang Sebanyak 120,770 USD Kepada Kanak-kanak Di Negara-negara Islam Melalui Bulan Sabit Merah Turki.

TURKEY – Pemain tengah Fenerbahçe Jerman Mesut Ozil dilaporkan telah menyumbang 120,770 USD kepada Bulan Sabit Merah Turki. Sumbangan itu dibuat sebagai kempen bantuan yang dijalankan pada bulan suci Ramadan, lapor agensi berita Anadolu.

Persatuan Bulan Sabit Merah Turki mengatakan pada hari Selasa (14/4/2021) bahawa sumbangan Ozil akan digunakan untuk menyediakan 2,800 pakej bantuan,

makanan kepada yang memerlukan di Turki, 1,000 bungkusan makanan di Indonesia, dan 750 bungkusan untuk Muslim Rohingya di kem pelarian di Turki Bangladesh.

Kenyataan itu menambah bahawa makanan iftar juga akan diberikan kepada anak-anak yatim di Idlib Syria, dan ibu kota Somalia, Mogadishu, sepanjang bulan suci Ramadan.

Kenyataan itu menyebut Presiden Bulan Sabit Merah Turki, Dr Kerem Kinik, mengatakan bahawa selama bertahun-tahun, Ozil telah menyumbang untuk menyebarkan senyuman di wajah ribuan kanak-kanak di banyak negara.

Ozil adalah pemain bola sepak profesional Turki-Jerman yang sebelum ini bermain untuk kelab bola sepak Inggeris, Arsenal. []

SUMBER: MEMO via ismaweb

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di MediaPortal Press