ᴘᴇɴɢᴀᴊᴀʀᴀɴ ʏᴀɴɢ ᴅᴀᴘᴀᴛ ᴋɪᴛᴀ ᴀᴍʙɪʟ ᴅᴀʀɪᴘᴀᴅᴀ ᴜᴡᴀɪꜱ ᴀʟ- Qᴀʀɴɪ

Kita mesti belajar banyak dari Uwais al-Qarni (d. 657 AD). Belajarlah untuk tetap yakin bahawa Allah akan kembali walaupun yang paling kecil dari kebaikan kita, walaupun tidak ada penghargaan manusia.

Tokoh sejarah ini sangat hebat di mata Allah dan Rasul-Nya. Hasil ketulusan dan kesabaran, Allah SWT menjemput sebelum dia masuk syurga,

kemudian untuk memberi syafaat bagi dua orangnya dan Nabi memanggilnya seorang yang sangat terkenal di langit walaupun ia tidak diketahui di bumi.

Tabi’in mulia ini sebenarnya hidup pada masa Nabi Muhammad, tetapi kerana dia tidak bertemu dengannya, ia bukanlah kategori sahabat.

Takrif Sahabat dalam Ilmu Hadits ialah mereka yang hidup pada masa Nabi Muhammad, yang percaya kepadanya dan telah bertemu atau melihat walaupun wajah Nabi Muhammad.

Uwais, seorang pemuda dari Qaran, Yaman hari ini mengucapkan selamat tinggal kepada ibunya untuk pergi ke pasar lembu. Ibunya yang tua dan lumpuh memberikan berkatnya.

Di satu sudut pasar belia suku Muraad membeli lembu atau kerbau kecil. Selepas harga harga, lelaki yang menghadapi masalah sakit rambut menyebabkan dia pulang dengan bahunya.

Hari Uwais yang dikenali sebagai penggembala kambing kini diluluskan oleh satu aktiviti yang pelik. Setiap pagi dan petang, Uwais membawa lembunya dari rumah ke bukit yang dibuatnya di kandang.

Jelas sekali, aktiviti eksentrik ini hanya dimasukkan ke dalam senarai orang yang mengejeknya, yang sebenarnya kerana Uwais sendiri adalah menu biasa sejak kematian bapanya, Amir ibn Juz ibn Muraad al-Qairani.

Lebih-lebih lagi selepas dia menderita penyakit pinggang yang mengalirkan tubuhnya. Panggilan gila sering berhenti dengan telinganya.

Sekarang, Uwais setiap hari membawa lembu dari rumah ke bukit. Dia menikmati setiap tafsiran yang disibukkan oleh tetangga, kerana dalam fikirannya hanya ada satu;

Keadaan fizikalnya semakin kuat pada hari sebelum bulan haji dia dapat membawa ibunya pergi untuk memenuhi rukun Islam kelima di Tanah Bakkah atau Makkah.

Rupa-rupanya inilah jawapannya: dia membeli seekor lembu kecil dan kemudian membawanya setiap hari untuk melatih fizikalnya menjadi biasa dan kuat ketika bulan haji tiba.

Oleh kerana ibunya yang buta dan lumpuh menyampaikan hasrat hatinya untuk mengerjakan Haji, Uwais hanya dapat merendahkan diri.

Dia bukan seorang yang berada; keputusan gembala kambing hanya keluar untuk makan dirinya dan ibunya pada hari itu Walaupun dia benar-benar mahu menjadikan ibunya bahagia. Jadi idea itu adalah untuk membeli seekor lembu.

Sekarang berat lembu telah mencapai 100 kg, dan aktiviti eksentrik ini berakhir. Dan pada pagi itu Uwais tiba di ibunya. “Ibu, mari kita pergi ke ziarah” “Dengan apa, anak! Kita tiada wang untuk pergi ke sana. ” Menjawab ibu dengan kejutan.

“Marilah, ibu. Saya dukung ibu. Bekalan inshaaAllah cukup. Saya sentiasa menyimpan wang. Secara fizikal, Insyaallah saya cukup kuat, “kata Uwais meyakinkan ibunya.

Ibu hanya boleh meruntuhkan. Dan pada pagi itu Uwais, anak yang saleh, merapatkan kakinya, melintasi Sahara yang panas dengan membawa ibu tercintanya.

Selama berminggu-minggu beliau melewati perjalanan misi 600km ini dengan penuh keikhlasan dan kesabaran. Sehingga akhirnya Kaabah sudah betul-betul di hadapan matanya. Kedua-dua mereka akhirnya membuat haji, menyempurnakan Islam mereka.

Allahu Akbar. Perjuangan yang berbuah. Janji Allah adalah benar, tidak kira betapa baiknya kebaikan itu, pasti akan ada pahala dari Allah. Betul setiap langkah Uwais telah bergetar langit.

Tidak hairanlah para malaikat kagum dan mengembalikan manik-manik doa tanpa henti. Pengabdian luar biasa dan perbuatan baik yang tidak terhingga dari Uwais membesarkannya sebagai tokoh yang sangat terkenal di seluruh langit.

Umar bin Khattab dan Ali bin Abi Talib pernah ditanya oleh Nabi untuk meminta doa kepada Uwais al-Qornie. Kerana doanya tidak terhalang dan pastinya dimakbulkan. Bagaimana dengan kita, bersedia belajar kepadanya? Insyaallah.

Sudah baca? Apa pendapat anda? Jangan lupa LIKE, SHARE dan KOMEN ya? Terima kasih!