ᴡᴀᴊᴀʜ ᴋᴇʀɪɴᴅᴜᴀɴ ᴍᴀʏᴀʜ ᴘᴀᴅᴀ Iʙᴜɴʏᴀ, ʜᴀɴʏᴀ ᴀɪɪᴀʜ ʏᴀɴɢ ᴛᴀʜᴜ ᴘᴇʀᴀꜱᴀᴀɴᴍᴜ ꜱᴀʏᴀɴɢ

Rembau: Bergugur4n air mata melihat v1deo adik Sumayyah yang berusia 1 tahun 3 bulan anak kepada arw4h Norf4zzlyana Nezal yang men1nggal dunia kesan jngk1tan CI9, namun disahkan negatif semasa men1nggal dunia.

V1deo 21 saat ini dimuat naik oleh ibu saudaranya Puan Nur4fyfah Yacob sebak melihat wajah adik Sumayyah didalam kereta selepas pulang mengambil sunt1kan bulanan dikIinik.

Dalam usia sekecilnya yang masih tak mengenal apa apa jelas dia terlalu rindukan arwh ibunya Puan Fazz kini dia menumpang kasih ibu saudaranya serta ayahnya Syafiq Yacob.

Dalam pada itu ayah kepada Sumayyah merupakan seorang pekerja penghantar barang terpaksa menerima hakikat menjadi bapa tunggaI kepada tiga anak termasuk b4yi baru diIahirkan selepas kem4tian isteri akibat CI9.

Mohamad Sy4fiq Yacob, 31, berkata, isterinya Norf4zzlyana Nezal, 29, juga terpaksa meIahirkan anak ketiga mereka secara pembed4han pada usia kndungan 35 minggu.

Sebelum itu, ceritanya, Norfazzlyana, ibu mentuanya, Ramlah Omar, 62, dan anak kedua mereka, Sumayyah Saffiyah yang berusia 15 bulan disahkan p0sitif CI9 pada 1 Ogos lalu.

Pada mulanya mereka pergi ke KIinik Kesihatan Gadong untuk tukar gelang namun apabila jururwat membuat pemeriksaan kandungan oksigen ibu mentua dan isteri rendah.

Selepas dua hari ditdurkan, petugas kesihatan terpksa melakukan pembdahan menyeIamatkan b4yi dalam k4ndungan, katanya ketika ditemui Utusan Malaysia di Masjid Dr. Haji Mohammad Eusuff Teh.

Kata Syafiq, selepas meIahirkan anak, isterinya itu tersedar dan kami sempat membuat panggilan v1deo.

Kali pertama sedar isteri dalam keadaan lem4h mungkin disebabkan ub4t tdur, namun, boleh memberikan isyarat.

Panggilan kedua, isteri nampak bertenaga, cuma, masa tu d0ktor kata isteri seperti tdak cukup n4fas, katanya.

Menurutnya, semasa panggiilan v1deo tersebut, isterinya seperti mahu memberitahu sesuatu mungkin mahu melihat wajah anak ketiga kami.

Bagaimanapun, katanya, anak b0ngsu kami yang dinamakan, Ummu Uf4irah, dijaga adiknya ketika itu menyebabkan dia tdak dapat menunjukkan kepada arwh.

Kata Syafiq, selepas hari itu isterinya itu sekali lagi terpaksa ditdurkan dan kali terakhir mereka dapat membuat panggilan v1deo.

Memang nampak isteri sudah n4zak, dengan bantuan d0ktor, saya bisik di teliganya, saya panggil nama penuhnya dan saya cakap saya akan kuat demi anak-anak, tiba-tiba air mata isteri meng4lir seolah-olah dia faham.

Dia kemudian disahkan men1nggal dunia pukul 3.30 pagi di H0spital Tuanku Ja’afar (HTJ) Seremban, katanya yang hanya mengingati arwh isteri terpaksa ditdurkan hampir dua minggu.

Anak sulung pasangan itu, Kh4lish Khairuddin, 5, Menurutnya, ujian calitan pada jn4zah isteri mendapati dia neg4tif CI9 menyebabkan jn4zah dapat diuruskan serta dikbumikan oleh ahli keluarga dengan bantuan sukarelawan.

Jn4zah Norf4zzlyana dikbumikan di Tanah Perkburan Kampung Sungai Ibor, Pedas kira-kira pukul 11 pagi semalam.

Mohamad Sy4fiq berkata, ibu mentuanya men1nggal dunia di h0spital sama pada 6 Ogos lalu manakala anak keduanya dan kakak iparnya yang juga disahkan p0s1tif CI9 sudah sihat.Al fatihah.

Apa kata anda?Dah baca sila share,like dan komen ya.Terima kasih