8 ᴀɴᴀᴋ ᴋᴜᴍᴘᴜʟ ᴅᴜɪᴛ 20 ᴛᴀʜᴜɴ ᴜɴᴛᴜᴋ ʙᴀᴡᴀ ɪʙᴜ ᴛᴜɴᴀɪᴋᴀɴ ʜᴀᴊɪ

Di z4man yang ramai kurang m3mentingkan hubungan kek3luargaan ini, sangat menakjubkan membaca kisah 8 anak soleh ini….

Peng0rbanan 8 an4k lelaki yang bersama2 mengumpulkan duit selama 20 tahun untuk menunaikan impian ibu mereka menunaikan haji dalam k3adaan terbaik s3mampu mereka.

K3semua mereka berlumba2 memenangi hati ibu mereka melalui bakti dan khidmat yang bukan mudah untuk dil4kukan dalam keadaan s3rba kekurangan.

Akhirnya kesemua mereka sepakat p3rgi haji bersama!

Kita mungkin berebut-rebut menolak giliran menjaga orang tua pada adik beradik lain atas alasan kerja dan sibuk yang tidak berkesudahan,

atau hanya menyerahkan urusan khidmat orang tua pada adik beradik yang senang sahaja, atau tidak berusaha menunaikan impian orang tua atas alasan tidak mampu.

Subhanallah, 8 orang anak soleh ini sebaliknya berebut-rebut mahu menjaga ibu kesayangan mereka ini, sehingga akhirnya terpaksa dicadangkan penggiliran 2 anak setiap hari yang menjaga serta memenuhi keperluan ibu mereka di tanah suci.

Demi Allah, bukan mudah mendapat pahala besar berbakti pada orang tua di kala usia emas mereka, kerana bakti seorang anak itu diuji pada suatu urusan,

yang menyanggahi keinginan sendiri demi keinginan orang tua. B3tapa sukarnya melawan emosi dan kepentingan duniawi d3mi berbakti.

Alangkah malangnya kita diberi kesempatan bersama ibu bapa yang sudah tua, namun tidak dapat menjadi tiket kita ke syurga. Sabda Nabi SAW:

“Alangkah rugi! Alangkah rugi! Alangkah rugi!”. Baginda ditanya: “Siapa (yang rugi) itu wahai Rasulullah?”.

Jawab baginda: “Sesiapa yang sempat hidup bersama ibu bapanya ketika mereka tua, atau salah seorang mereka, namun dia tidak dapat masuk syurga” [riwayat Muslim].

Baca kisah 8 anak soleh ini:

Sumber https://lifeinsaudiarabia.net/…/lucky-mother-performs-haj…/…

Kredit; Kamilin Jamilin – Seni Hadith