“Adam Rindu Umi, Rindu Papa Dan Kakak “Sekarang Adam Duduk Sendiri, Umi Papa Kakak Semua Dah Tiada”.Luahan Adik Adam.Kisah yang Menyayat Hati,Al-Fatihah Untuk Keluarga Adik Adam.

“Adam Rindu Umi,Rindu Papa Dan Kakak “Sekarang Adam Duduk Sendiri, Umi Papa Kakak Semua Dah Tiada”.Luahan Adik Adam.Kisah yang Menyayat Hati,Al-Fatihah Untuk Keluarga Adik Adam.

(Gambar) Melawat pusara keluarga hanya ruang untuk mengubat1 kerinduan Adam. – Foto Astro AWANI

KAJANG: “UMI tak ada d4rah, papa pun tak dar4h …”

Itu luahan seorang kanak-kanak berusia tujuh tahun, Raif Adam Lutfan Remyzan yang kini telah bergelar yat1m p1atu selepas seluruh keluarganya ma*ut dalam kema*langan di Pintasan Kajang atau lebih dikenali sebagai Kajang Bypass.

Tra*gedi pada 7 Mac 2021 kini menjadi noktah hitam dalam hidup kanak-kanak ini.

Mungkin Adam terlalu muda untuk memahami apa yang men1mpa keluarganya.

Kem4langan yang membabitkan kereta dipandu arw4h bapanya Remyzan Baharudin, arw4h ibunya Suzyla Ahmad Dahlan dan arw4h kakaknya Raiha Syuhaida Remyzan telah mera*gut kebahagian Adam dalam sekelip mata.

Adam yang ketika itu juga berada dalam kenderaan terselamat dengan mengalami keceder4an di bahagian rusuk.

Kini, Adam terpaksa menumpang kasih bersama ibu saudaranya, Azlin Baharudin dan suaminya yang sanggup mengambil anak yatim piatu ini untuk berkongsi kasih serta berteduh di bawah satu bumbung dengan mereka.

Apa yang lebih menyayat hati, Ramadan dan Syawal buat Adam pada kali ini tanpa keluarga tercinta.

“Adam rindu umi, rindu papa dan kakak.

“Sekarang Adam duduk sendiri, umi papa kakak semua dah tiada,” katanya ketika ditemui di kediaman arwah bapanya di Rinching, Kajang.

Usia semuda itu, kanak-kanak yang bercita-cita untuk menjadi seorang arkitek itu hanya mengharapkan kunjungan pu*sara ibu ayah yang digelar sebagai ‘Syurga Umi’ untuk mengubat rindunya.

Bukan setakat itu, anak kecil ini turut kehilangan kakaknya yang juga rakan gurau senda, Raiha, 12, yang men1nggal dunia beberapa hari selepas kem4langan.

Laluan Kajang Bypass merupakan lokasi “panas” yang dikatakan kerap berlaku ins1den mer4gut ny4wa dan keluarga ini merupakan mang$a terbaharu n4has terbabit.

Apa langkah keselamatan seterusnya di ‘Kajang Bypass’?

Apa yang diharapkan agar tiada lagi tang1san yang perlu diratapi supaya ins1den seperti ini dapat dielakkan hanya dengan tindakan pantas pihak berkuasa dalam mencari jalan penyelesaian – Astro Awani

Sumber: coretannasihat.net/santaikaw.com