Allahamdulillah Masjid Dibuka Sepenuhnya Mulai Subuh 22 September Di Perlis

Masjid-masjid di seluruh negeri Perlis diarahkan untuk dibuka sepenuhnya dengan pelaksanaan prosedur operasi standard (S0P) pengimarahan diperketatkan berkvat kuasa mulai waktu Subuh 22 September ini.

Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail selaku Yang DiPertua Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs)

bertitah sedem1kian setelah mendapat perkenan Raja Perlis Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail menerusi satu keny4taan rasmi hari ini.

“Semua masjid di seluruh Negeri Perlis adalah tertakluk kepada Arahan Pembukaan Sepenuhnya Masjid Di Negeri Perlis dan Pelaksanaan S0P Diperketat Pengimarahan.

“Sehubungan itu, semua masjid dalam Mukim Kuala Perlis dan Mukim Sanglang turut dibvka dan arahan pengimarahan secara terhad di mukim-mukim tersebut dengan ini dibatalkan.

“(Bagaimanapun) sebagai langkah kawalan dan penyelarasan, mana-mana surau atau tempat solat umum/awam tidak dibvka. Larangan ini termasuk kepada agensi,

institusi, parti, maahad tahfiz dan sebagainya melainkan dengan kebenaran khas daripada pihak MAIPS melalui JAIPs,” titahnya.

Seiring kebenaran ini, difahamkan hanya anak kariah yang telah menerima svntikan vaksin lengkap sahaja yang dibenarkan hadir ke masjid, manakala bagi petvgas pula, mereka dilarang keluar dari kariah untuk menvnaikan solat atau hadir mengimarahkan masjid di kariah lain.

Dalam masa sama, walau.pun syarat-syarat tersebut dilengkapi, namun pegawai bertugas dan jem4ah masjid tvrut dilarang untuk hadir ke masjid sekiranya terdiri daripada g0longan berikut.

“(Iaitu) mereka yang terlibat dengan akt1viti rentas sempadan atau negeri, sama ada dengan keben4ran atau tanpa kebenaran, termasuk yang berulang-alik,

bekerja pada setiap hari walaupun telah lengk4p 2 dos suntikan. Larangan ini adalah selama tempoh dua minggu dari tarikh terakhir merent4s sempadan negeri.

“Ahli keluarga mereka yang tinggal bersama dengan g0longan yang melakukan rentas sempadan melainkan ahli keluarga yang telah lengkap 2 d0s suntikan v4ksin.

“(Selain itu) golongan yang berstatus PUI (Person Under Investigation), PUS (Person Under Surveillance) dan mereka yang memiliki risiko untuk dijangkiti,

serta golongan yang mempunyai gejala seperti demam, sesak pern4fasan, s4kit tek4k, selsem4 dan seb4gainya,” tambahnya.

Bagi aktiviti pengimarahan pula, semua solat fardu lima waktu, solat Jumaat & solat jenazah adalah diben4rkan, manakala kuliah-kuliah agama, kelas pengajian dan ceramah juga turut dibenarkan dengan pematuhan S0P kehadiran.

Dalam masa sama, akad nikah juga boleh dilaksanakan di dalam masjid dengan pem4tuhan S0P yang ketat, selain jamuan makanan turut dibenarkan dengan,

cara edaran makanan berbungkus (tanpa menggunakan polisterin dan meminimakan plastik sekali guna) untuk dibawa pul4ng sahaja.

“Bagi mereka yang bermusafir, solat sebolehnya dilaks4nakan di tempat penginapan. Namun begitu bagi aktiviti musafir tanpa penginapan di Perlis, ruang solat disediakan di anjvng luar masjid pada tiga waktu seperti berikvt.

“Jam 5.30 petang hingga 6.30 petang untuk solat Jamak Taakhir Zohor dan Asar; jam 9.30 malam hingga 10.30 malam untvk solat Jamak Taakhir.

Maghrib dan Isyak dan bagi solat Subuh, ruang berkenaan disediakan pada jam 6.30 pagi hingga 7.00 pagi,” tambahnya.

Jelasnya, para musafir perlu mematuhi S0P termasuk membawa sejadah sendiri, serta menunaikan s0lat berjemaah yang terhad bilangannya tiga orang dan hanya melibatkan mereka yang bermusafir dalam kenderaan yang sama sahaja.

Sumber: Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Perlis I Siakap Keli