B4kal mak m3ntu4 t3rk3jut bila tau saya ada an4k angk4t , siap “h1.n4” an4k angk4t saya . Saya n3kad nk putvskan hubvng4n tapi kena s3r4ng .

Saya buat keputvs4n ambil bayi yang kami jump4 bawah tangga untuk jadi an4k angk4t. Masa aku p3rgi jumpa bak4l m3rtua, semuanya 0rang ku4t ag4ma, mereka t3rk3jut bila tahu aku ada an4k angk4t,

siap tanya st4tus an4k saya. Mak m3rtua ‘h1n4’ anak aku sampai aku buat k3putvsan untuk putv$. Siap k3luar h4dis menol4k lam4ran lelaki s0l3h..

Nama Saya Ida (bukan nama s3benar), berusia 30 tahun dan membuka sebu4h comp4ny Accounting Firm bersama 2 0rang partners Nor (bukan nama sebenar) 28 tahun dan Siti (bukan nama sebenar) 29 tahun di Selangor.

M3mpunyai 2 orang staff dan 3 0rang student pr4ctical (setakat ni) dan semuanya perempuan dan buj4ng. Bila semua staff perempuan, saya ag4k berh4ti2 untuk mint4 staff OT or outstation s3ndirian, selalunya saya atau partners akan t3mankan.

Kenapa saya tak hire staff lelaki? Ok saya cerita, 2 tahun lepas waktu saya decide untuk buka company, saya ada se0rang partner secretary lelaki ,

(since saya, Siti, Nor belum ada les3n secr3tary)
saya gel4rkan Khan. Khan berusia akhir 30an dan sudah 3 kali b3rk4hwin.

Kit0rang waktu tu tak kis4h tent4ng isv k4hwin 3 ke k4hwin r4hsi4 ke sebab bukan laki saya kan.. gitu. Isv bermula bila Khan ni bermin4t dengan Siti. Siti ni dia cantik dan h0t la (b0dy macam Izara AIshah, tak tipv). Siti ni saya kenal sama sek0lah men3ngah dan baik.

Dia tak lay4n pun Khan ni. Satu hari isteri ketiga Khan datang 0ffice m3ng4muk s3r4ng Siti. Katanya Siti ada sk4ndal dengan Khan dan tunjukk4n gambar Siti yang Khan save dalam h4ndph0ne (Khan downl0ad dari s0cMed Siti).

Siti b3ng4ng dan dia mar4hkan Khan dan isterinya. Sebagai penyelesaian kit0rang buat keputvsan untuk h3ntikan Khan. Dan Khan pergi tingg4lkan comp4ny tanp4 m3minta m4af pada Siti dan kami semua.

Dan sekarang aku dengar dia sudah berc3r4i dengan isteri kedua dan ketiga serta berk4hwin baru dengan budak umur 20 tahun tanp4 peng3tahu4n isteri pert4manya.

Yang saya s3dih isteri pertama dia baik sangat, suri rumah dan dia tak pernah tahu suami dia k4hwin lain. Isterinya hanya ingat suaminya ada sk4ndal je dan saya masih b3lum diberi keku4tan untuk berterus t3rang dengan isterinya.

Kedua, klien saya maj0riti lelaki dan ada di antara mer3ka yang berk4hwin lain tanp4 peng3tahu4n isteri pertama. Macam mana aku tahu, kadang2 kalau saya key in belanja ada juga dvit keluar ke ak4un isteri kedua, atau 4syik tr4vel ke n3geri ni je.

Bila ditanya rup4nya ada isteri lain kat n3geri ni. Ataupun bila buat penol4kan cuk4i ada dil4mpirkan pel3pas4n tanggung4n anak dengan isteri kedua tapi siap bagitahu kami awal2 masukk4n data isteri pertama sahaja.

Tol0nglah lelaki, anda dah menj4di suami dan bapa kenapa masih mahu men4fikan h4k mereka. Tol0nglah lebih bert4nggung.j4wab dan ber4ni bert3rus ter4ng. Ketiga, 2 bulan lepas, staff pr4ctical terjump4 baby lelaki k4t 0ffice.

0ffice saya ni tingkat 2, bawah 0ffice saya tu Wats0n dan tangga nak naik 0ffice saya tu agak tersor0k sikit. Tapi bangun4n 0ffice saya ni berhad4pan dengan pus4t beli bel4h T3sco. Jadi kalau bunyi bislng 0rang ke l0ri kereta lalu lal4ng dah bi4sa.

Tak pernah t3rfikir yang ada m4nusi4 ber4ni bu4ng baby sebab kaw4san 0rang ramai dan petang dalam pukuI 4. Kami sedar bila staff saya ni nak turun bawah beli minuman petang dan dia m3nj3rit m4suk 0ffice bagitahu ada baby.

Kami yang p4nik dan tak tahu nak buat apa s3bab baby ni masih bert4li pus4t lagi dan tak dib4lut apa2. Kami ada l3takk4n k0tak b3si berkvnci depan r4k kasut,

s3bab kadang2 p0s hant4r d0kum3n atau kli3n hant4r dokum3n tapi staff tak ada kat 0ffice boleh l3tak kat kot4k tu dulu.

Sekali 0rang tu l3tak baby dalam kot4k tu. Bu4t r3p0rt p0lis, bawak baby pergi h0spit4I untuk ch3ckup dan semua staff pun kene ch3ckup, mayb3 pih4k h0spit4I ris4u kalau kami buat2 cerita ke jumpa seb3narnya baby kami tak tahulah.

P0lis dat4ng ch3ck cctv 0ffice dan cctv Wats0n. Akhirny4 pih4k polis tah4n se0rang r3maja lelaki berusi4 23 tahun berkerja di T3sco.

Lep4s soal si4sat lelaki tu m3ngaku itu anak dia dan t3man wanita berusia 19 tahun. Pas4ngan ini kata mereka belum bers3dia dan masih ingin bers3ron0k.

Katanya lagi hubung4n mereka sudah 2 tahun terj4lin dan ini first time teman wanitanya m3ngan.dvng. saya mar4h, b3ng4ng semua ada saya tak tahu hukvm4n pas4ngan tersebut kena tapi saya buat keputvs4n untuk ambil baby iman seb4gai an4k angk4t.

saya dalam pr0s3s untuk m3nyusuk4n baby iman. Doak4n la saya berjaya jadik4n baby iman an4k susu4n. Dan doakn saya juga berj4ya m3ndidik baby Iman menj4di lelaki yang bert4nggung.j4wab.

Dan jika dit4kdirkan satu hari nanti saya b3rk4hwin, doak4n juga pas4ngan aku mampu men3rima Iman dalam hidvp dia. Dan semoga kasih sayang saya pada Iman akan kekal walaupun aku dikurni4kan an4k saya sendiri nanti. -Mommy Iman

Pihak Portal Islamik tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Oscar’s Oasis Ya.

Jemput join group ni, sama2 kita berkongsi info islamik. inshaAllah bermanfaat disana. terima kasih atas kerja sama anda semua.
Nak Join –> Klik Disini

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut: