Bos Samsung Masuk Islam, Digelar Pak Haji

Tiada siapa yang tahu perjalanan hidup seseorang. Malah, mereka mungkin menemui apa yang mereka cari di tempat yang tidak pernah mereka fikirkan.

Nama besar Samsung yang dikenali oleh masyarakat Indonesia kini tidak terlepas daripada tangan dingin Lee Kang Hyun, warga Korea yang menjadi Naib Presiden Samsung di Indonesia.

Ternyata perjalanan karier Lee dan cintanya terhadap Indonesia bermula dari arena pena, ketika itu lelaki ini mempunyai seorang kawan yang berasal dari Indonesia. Pada tahun 1989 dia akhirnya memutuskan untuk melawat rakannya di Aceh.

Sambutan mesra dan kemesraan keluarga sahabat penanya membuatkan Lee berasa betah di Indonesia untuk sekian lama. Dan setiap tahun, dia melawat rumah kawan baiknya.

Malah apabila pulang ke Korea, dia sentiasa mengenang budi dan keramahan warga Indonesia yang membuatkan Lee berhasrat untuk kembali semula. Lee mengakui bahawa dia mempunyai keinginan yang kuat untuk bekerja di Indonesia.

Oleh itu, apabila dia diterima di Samsung pada 1991, dia telah menyampaikan hasratnya. Berbekalkan ilmunya tentang Indonesia. Impiannya cepat direalisasikan, Samsung menghantarnya berkhidmat di Indonesia pada tahun 1993.

Dia sangat bersyukur kerana keputusan itu sangat jarang berlaku. Biasanya, Samsung akan menghantar pekerjanya untuk berkhidmat di luar negara jika mereka telah bekerja cukup lama sekurang-kurangnya 10 tahun.

Walau bagaimanapun, keistimewaan ini bukan tanpa akibat. Menurut Lee, dia merasakan tugasnya lebih berat berbanding pekerja lain yang dihantar ke Indonesia.

Kerana dia masih muda ketika itu, dia dikehendaki mengetahui lebih lanjut tentang perniagaan Samsung. Pada masa yang sama, Lee dikehendaki mengetahui segala peraturan dan dasar perniagaan yang dibuat oleh kerajaan Indonesia.

Tidak jarang kerana itu dia terpaksa melepaskan waktu tidurnya untuk digunakan belajar semula. Tidur hanya 3 jam sudah menjadi kebiasaan Lee ketika itu.

Menjadi mualaf dan bergelar Tuan Haji

Dalam kalangan wartawan dan pekerja kanan, Lee sering dipanggil “Pak Haji”. Tetapi sebenarnya, dia tidak pernah pergi ziarah ke Tanah Suci.

Bagaimanapun, dia sudah dua kali menunaikan umrah dan mendakwa mendapat pengalaman rohani yang tidak dapat dilupakan. Sejak 1994, Lee telah memeluk Islam dengan memeluk Islam.

Beliau mula mengenali Islam daripada salah seorang sahabatnya yang berasal dari Aceh. Ketika itu dia melihat ramai kanak-kanak yang dihantar ke sekolah dan diberi ajaran agama secara percuma oleh bapa kawannya, malah ibunya mendirikan rumah anak yatim di Aceh.

Dari situ Lee terfikir untuk mendalami Islam kerana melihat gelagat yang ditunjukkan oleh keluarga tersebut. Akhirnya beliau memutuskan untuk memeluk Islam dengan mengucapkan dua kalimah syahadat di Masjid Agung Sunda Kelapa

Pada awal menjadi seorang Muslim, Lee merasakan ianya agak berat. Lebih-lebih lagi pada bulan Ramadan dan berkaitan dengan tradisi minum Korea. Tetapi lama kelamaan,

ia tidak lagi sukar kerana rakan-rakan di Korea Selatan sangat menghormati keputusan Lee.

Berkahwin dengan Wanita Indonesia

Mengenali Lee Kang Hyun, mualaf Korea yang menjadi bos Samsung di Indonesia (1)

Sejak menetap di Indonesia, banyak perkara yang dia perolehi. Bukan sahaja keluarga hos, rakan dan rakan perniagaan. Lee juga menemui jodohnya di sini.

Dia sebenarnya tidak menyangka akan menemui jodohnya di Indonesia. Sebabnya seperti tipikal pemuda Korea, dia lebih fokus pada kerja daripada mencari isteri. Sehingga akhirnya keluarga angkatnya memperkenalkan dirinya kepada Yuliani Sandra.

Pada awal pertemuan, Lee mengakui kagum dengan figura Yuliani. Namun apa yang membuatkan Lee jatuh cinta ialah apabila Yuliani menjaganya yang dirawat di hospital akibat penyakit typhus.

Dari situ dia bertekad untuk berkahwin dengan Yuliani, namun niatnya terhalang apabila ibu bapa Yuliani tidak memberi lampu hijau apabila,

Mengetahui bakal menantunya adalah warga Korea, difahamkan ketika itu ibu bapa Yuliani masih menganggap warga Korea dengan stigma negatif.

Lee tidak semestinya berputus asa, dia perlahan-lahan menunjukkan dan membuktikan itu hanyalah khayalan. Hati bapa mertuanya luluh dan mendapat restunya. Lee dan Yuliani berkahwin pada tahun 1996.

Sumber: harian-majalah