‘Demam M1steri’ Dipercayai Landa India, 50 Orang Dilapor M4ut Dalam Tempoh Seminggu

‘Demam m1steri’ yang dipercayai melanda Utara India telah menyebabkan lebih 50 orang termasuk kanak2 m4ut dalam tempoh sem1nggu, lapor Daily star.

Rata-rata pesakit mengadu mengalami demam panas, sakit kepala dan loya dengan ratusan daripadanya memerlukan rawatan hospital di bahagian Uttar Pradesh.

Sainstis kini sedang bervsaha mencari jawapan mengenai serangan penyakit tersebut kerana tidak ada seorang pun daripada pesakit yang m4ut akibat demam m1steri dikesan positif jangkitan Covid-19.

Bagaimanapun, pakar perubatan di beberapa da3rah percaya bahawa kem4tian semua pesakit adalah akibat d3mam denggi,

jangkitan virus yang dis3barkan oleh ny4muk di mana telah menjangkiti berjuta2 orang setiap tahun di selurvh dunia.

Memetik laporan News Week, penyakit ini telah dil4porkan di daerah Agra, Mathura, Mainpuri, Etah, Kasganj dan Firozabad.

Doktor melaporkan pesakit yang datang mendapatkan rawatan di daerah tersebut menunjukkan penurunan jumlah platelet dalam darah, tanda kep4da gejala demam denggi yang teruk.

Di daerah Firozabad, 40 orang termasuk 32 kanak2 didapati telah men1nggal dvnia dalam masa seminggu ak1bat serangan penyakit ini.

“Pesakit, terutama kanak2 di hospital m4ti dengan sangat cepat,” kata Dr Neeta Kulshrestha dari Firozabad kepada BBC.

Sementara itu, Dr Sangeeta Aneja, pengetua dan dekan Hospital Perubatan Autonomous State di wilayah itu memberitahu The Hindu, walaupun beberapa pesakit didapati positif demam denggi, tetapi bukan semua daripada mereka.

“Kes meningkat dengan tiba2 dalam lima hari terakhir dan 90% yang dij4ngkiti adalah kanak2,” kata Aneja.

Anggota parlimen daerah Firozabad, Manish Asija mendakwa bahawa “pencemaran air, kekurangan sanitasi dan kebersihan adalah sebab di seb4lik penyakit ini,” yang dikesan pertama kali pada 18 Ogos lalu.

Seorang ahli virologi India berkata: “Sekiranya kita tidak menyiasat dengan betul dan teratur, banyak perkara akan terus m3njadi m1steri.”

Demam m1steri bukan perkara luar biasa di negara India terutama selepas monsun iaitu ketika populasi nyamuk men1ngkat.

Scrub typhus, Japanese encephalitis, leptospirosis, dan chikungunya adalah antara penyakit yang mampu menyebabkan kem4tian di India.

Sumber: Daily Star, News Week | SiakapKeli

Dah Baca ? Sila Share dan kongsi dengan rakan Anda !