Dr. Maza Mᴇɴᴄᴀᴅᴀɴɢᴋᴀɴ Hᴜᴋᴜᴍᴀɴ Mᴀᴛɪ Dikenakan Kepada Pemandu Mᴀʙᴜᴋ Yang Menyebabkan Kᴇᴍᴀᴛɪᴀɴ

Mufti Perlis, Dr MAZA menulis dalam FB page beliau;

Satu hv’kv’man yang teramat berat hendaklah diberikan kepada sesiapa yang menyebabkan keced3’r4an apatah lagi kem4’t1an anggota sedang bertugas untuk kepentingan awam di jalanraya. Arαk ternyata telah memus’n4h banyak ny4’wa dan h4r’ta.

Pemandu m4’buk yang menyebabkan kem4t1an anggota kesel4matan patut dipertimbangkan untuk hukv’m4n m4t1 atau penj4ra seumur hidup serta seb4t.

Tiada alasan untuk meringankan hvkvm4n. Jika dibiarkan, ny4wa insan-insan yang sedang berbakti kepada negara dengan mudah dir4gut oleh ‘kaki mαbuk’.

“Satu hvkvman yang teramat berαt hendaklah diberikan kepada sesiapa yang menyebabkan keced3r4aan apatah lagi kem4t1an angota yang sedang bertugas untuk kepentingan awam di jalanraya.” jelas beliau dalam satu kenyataan.

Beliau turut mencadangkan hvkvm4n m4t1 dikenakan terhadap pem4ndu m4buk yang menyebabkan kem4t1an.

“Arαk ternyata telah memus’n4h banyak nywa dan h4rta. Pemandu m4bvk yang menyebabkan kem4t1an anggota keselαmatan patut dipertimbangkan untuk hukuman m4t1 atau penj4ra seumur h1dup serta seb4t.”

“Tiada alasan untuk meringankan hvkvman. Jika dibiarkan, nyαwa insan-insan yang sedang berbakti kepada negara dengan mudah dir4gvt oleh ‘kaki m4bvk’.”

Insiden pemandu mαbuk menyebabkan kemaIangan pada musim PKP ini meningkat, dan ini merupakan kes pertama yang mera’gut nyαwa anggota barisan hadapan.

“Tindakan undαng-undαng akan diambil terhadap pemandu berkenaan. Saya berharap, dia akan diken4kan hvkvman maksimum atas perbuatannya sebagai pengajaran supaya tidak berulang lagi.“ kata beliau lagi.

sumber: Jumpa Kat Mahkamah

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen .