“Dulu setting motor lebuh raya tapi..” Geng Mat R3mpit Jadi Pengali Kubvr

BENTONG – Penularan C0vid-19 telah mengubah sikap sekumpulan mat rempit untuk berhijrah ke arah kerja yang mulia dengan menjadi pengg4li kvbur.

Kebanyakan mereka yang berumur 20-an itu sebelum ini sering menghabiskan masa melepak di kedai motosikal untuk mengubah suai kenderaan.

Namun, kumpulan yang dikenali sebagai Unit Angkasawan Sertik itu kini giat me­lakukan kerja-kerja menguruskan peng3bumian jen4zah m4ngsa C0vid-19 di sekitar Felda Sertik di sini.

Mohamad Zainon, 47, berkata, dia dan rakan-rakan lain yang berusia 20-an membuat keputusan menjadi pengg4li kubvr jen4zah C0vid-19 susulan keperluan tenaga kerja bagi menguruskan jen4zah pes4kit tersebut di kawasan itu.

“Jika berlaku kemati4n akib4t Covid-19, tidak ramai yang berani mengur4skan jen4zah. Jadi, saya bertanyakan kepada budak-budak motor dan meng4jak mereka menyertai unit ini dan mereka terus bersetuju.

“Jika dahulu kami sama-sama setting motosikal di lebuh raya, tetapi kini semua telah sama-sama menjadi p3nggali kvbur,” katanya di sini semalam.

Menurutnya, dengan bimbingan Jabatan Kesihatan dan juga Pengerusi Unit Angkasawan Sertik, Amel Saad, 60, yang berpe­ngalaman dalam menguruskan k3s kem4tian, mereka kini mampu melaksanakan tugas itu dengan baik dan lancar.

“UNIT Angkasawan Sertik menguruskan jen4zah C0vid-19 di Tanah Perkvburan Felda Sertik, Bentong baru-baru ini”

Sementara itu, Amel yang juga Bendahari Khairat Kem4tian Felda Sertik berkata, sehingga kini sebanyak tujuh jen4zah pes4kit C0vid-19 telah diuruskan oleh unit berkenaan.

Ujarnya, pengebvmian jen4­zah di tanah perkubvran Islam Felda Sertik dilakukan tanpa menggunakan j3ngkaut memandangkan jentera itu tidak dapat melalui kawasan tanah perkubvran itu yang agak sempit.

“Memang agak penat kerana terpaksa menc4ngkul dalam keadaan memakai peralatan perlindungan diri (PPE) lengkap.

“Saya pun akan berhenti sekejap selepas lima minit mencangkul, tetapi orang-orang muda ini boleh sampai 10 minit tanpa henti,” ujarnya.

Sumber:K! ONLINE