Hargailah Isteri Yang Selalu Membebel. Tanpa Dia Sunyilah Hidup Suami

Selalunya banyak rungutan diterima oleh suami, isteri suka membebel. Memang betul bila isteri membebel beri rasa tak senang tapi ingat ya isteri membebel bukan saja-saja. Ada sebabnya.

Orang lelaki pun kena faham jika ada sesuatu perkara yang isteri tak suka buat, jangan teruskan. Kadang orang perempuan ni akan bertindak sedemikian apabila dah terlalu penat simpan dan pendam.

Seperti yang dikongsikan oleh Dr Say juga, dia mengibaratkan bebelan isteri satu ‘muzik’ untuk dirinya. Walaupun mungkin kita tak suka dengar namun itulah nasihat yang kita tak sedar dan dapat perbaiki diri jadi lebih baik.

Tambah lagi orang lelaki ni dia cepat leka bila buat sesuatu. Jika tak ada orang tegur lagi seronoklah. Jadi kehadiran isteri ni kira pelengkap hidup.

Kahwin usia muda

Saya habis medical school di India umur 25. Masa tu tengah bercinta dengan @azuraabas dekat 4 tahun. Kebanyakan yang bercinta masa study oversea ni bila balik Malaysia akan kahwin.

Tapi saya fikir “aku baru 25, tak kan nak kawin dah, laju sangat game over, tak test market Malaysia lagi ni”.

Azura ni geliga orangnya, masih saya ingat ayat dia “kalau awk tak nak kahwin dengan saya tak apa, saya tak nak tunggu, ramai lagi lelaki nak kat saya”. Suuuper menusuk ayatnya.

Saya akurkan dan menamatkan hajat test market Malaysia saya. Maka berkahwinlah kami masa saya berumur 26. Saya propose tak fancy, over whatsapp je (style budak-budak wechat & Da’i).

Pekikan & bebelan isteri satu yang positif

Fast foward dah 5 tahun kami berkahwin. Kalau tanya saya menyesal tak kahwin awal & tak test market Malaysia? Jawapan saya “lagi menyesal kalau saya tak makan ugutan Azura & bernaung di bawah pemerintahannya”

Gaduh? Tak payah cakap, lepas ada Ace ni setiap langkah saya buat salah. Bernafas pun salah. Geram? Tak payah cakap, walaupun saya mengaku saya banyak cuai urus Ace tapi bila turn dia cuai,

as if nothing happened ralit-ralit pusing saya yang dipersalahkan. Tapi despite all this, i know she is d best person for me & for Ace kerana segala pekikan dan bebelannya adalah untuk kesejahteraan & kebahagiaan kami as a family. I’m sorry awk kena jaga dua babies (Ace & sy) hun.

Hargai isteri

Saya menyeru kepada suami-suami di luar sana hargailah isteri anda dan kebisingan mereka kerana jika satu hari mereka tersenyap nescaya gelaplah masa depan anda. Benarlah pepatah “Behind every great man is not a woman. She is beside him, she is with him, not behind him”

Sumber: Dr Say Shazril

PERHATIAN: Pihak AMBIL TAHU DOT COM tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum,

menulis komen anda disini. Pihak AMBIL TAHU DOT COM juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.