Ibarat T4nggang Moden, Anak Didakwa Terg4mak Bu4ng Bapa P0sitlf C0VlD-l9 Tepi Jalan

Ibarat tanggang moden, begitulah seperti kisah pasagan suami isteri yang berasal dari Nakhon Ratchasima, Thailand ini yang did4kwa terg4mak membu4ng,

bapa berusia 80 tahun di tepi jalan berhampiran sebuah kuil hanya kerana warga emas0suit lifkan C0suit disahkan C0Suit lifkan-warga9 p0suit disakan.

Memetik laporan Bangkok Post, kisah s3dih itu dikongsi oleh seorang petugas kesihatan di Hospital Bua Yai menerusi laman sosial Facebook. Menerusi hantaran berkenaan,

petugas itu turut memuat naik beberapa keping gambar menyiarkan warga emas tersebut yang sedang terbaring lem4h di atas jalan berhampiran sebuah kuil.

Dipercayai ditinggalkan bersama beg berisi pakaian

Petugas kesihatan itu meluahkan rasa kec3wa dan k3sal dengan tindakan anak perempuan dan menantu warga emas berkenaan. Menurut Penghulu Wat Pa Suan Thamma Sawaddee,

Luang Phor Sitthichai anak perempuan dan menantu kepada lelaki tersebut meninggalkan bapa mereka di kuil pada Ahad lalu.

Ketika kejadian, warga emas itu ‘draang ’bersama beg berisi pakaian sebelum pasangan suami isteri terbabit menaiki kereta. Sementara itu, Ketua Kampung Ban Nong Waeng,

Thongsuk Thaebtham pula menerima warga emas berkenaan dibawa anak perempuannya dari wilayah Lop Buri sebelum ditinggalkan di kuil berkenaan.

Thaebtham meluahkan kek3cewaan dan menyatakan perkara sedemikian tidak seharusnya berlaku kerana ia menyebabkan risik0 j4ngktan,

C0VlD-l9 kepada individu lain. Justeru, warga emas itu kemudiannya dibawa ke hospital di wilayah Khon Kaen untuk rawatan lanjut.

Anak cuba nafikan dakwaan

Walau bagaimanapun apabila ditemubual oleh pihak media, anak perempuannya menafikan kejadian tersebut dan mengatakan bahawa bapanya ingin berjumpa sama di kuil tersebut. Jadi, hari telah membawa bapanya ke kuil itu dan meninggalkannya di situ.

Selain itu, wanita dikenali sebagai Janya itu mendedahkan bahawa dia sama sekali tidak mengetahui bapanya dij4ngkiti C0VlD-l9. Kini, dia bermain berkemungkinan menghid4p C0VlD-l9 setelah menjalani ujian mengesan v!

Susulan kejadian itu, sami, petugas kesihatan dan anggota penyelamat yang menghubungi rapat warga emas berkenaan perlu menjalani kuarantin selama 14 hari.

Sumber: Bangkok Post (Prasit Tangprasert) MELALUI borakdaily.com melalui Majalahharian

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Sekarang. Terima Kasih.

Jangan Lupa Juga Untuk Ikuti Kami di Media Portal Press