Inilah Seb𝚊bnya Kenapa Rasulullah SAW Melar4ng Membunvh Semut Dan 3 Lagi Haiwaan Ini Rasulullah Melar4ng Membunvhnya

Bolehkah kita membu nuh semut dengan r4cun sedangkan semut merupakan salah satu dari bin4tang yang dilarang oleh Rasulullah SAW dari membu nuhnya. Masalahnya, semut terdapat di mana-mana sahaja termasuk di dalam beras, sinki dan diso.ket lampu.

Ini cukup menyus4hkan untuk menghalaunya satu persatu, kadang-kadang terpaksa membu nuhnya. Adakah Islam memberi kelonggaran untuk membu nuhnya?

Jika Islam membenarkan, bolehkah digunakan r4cun yang dapat membu nuh kesemuanya termasuk di dalam sarang?

Dalam sebuah hadis daripada Ibnu Abbas r.a. dia berkata, “Rasulullah SAW melarang membu nuh empat macam bin4tang iaitu semut, lebah,

bu.rung hud-hud dan bu.rung Shurad.” Hadis ini menunjukkan hukumnya h4ram membu nuh empat jenis bin4tang tersebut atau memakannya.

Islam merupakan peraturan hidup untuk segenap manusia. Di dalam Islam tidak ada suatu perkara yang terlalu diberatkan dan tidak pula satu perkara itu seng4ja diringan-ringankan tanpa alasan atau sebab tertentu yang boleh meringankannya.

Semut sejenis bin4tang yang berada dimerata-rata tempat, jika kehadirannya menimbulkan muda.rat bagi diri kita dan anak-anak, seperti gigit4n dan sebagainya,

Maka dibolehkan mengusirnya dengan penyapu, jika ia terbu nuh bukanlah perkara yang kita inginkan.

Jika ia mempunyai sarang, korek dan angkatlah sarangnya itu serta buanglah ke luar rumah. Setelah itu tutuplah lub4ng tersebut agar ia tidak membuat kembali sarangnya.

kalau nampak semut banyak2 dalam rumah seperti yg pernah ditempah oleh nabi kita junjungan rasullullah dulu kita ucaplah .. “Assalamualaikum rakyat Nabi Sulaiman A.Ş .. Ini rumahku .. Aku mahukan kebersihan

Anda adalah makhluk Allah s.w.t. yg sentiasa berzikir kepadaNya .. Jika kamu mahu membuat sarang untuk meneruskan hidup kamu, kamu hiduplah di luar rumahku yg berdekatan dengan rumahku supaya kamu selamat

” Jika kita tak suka semut2 berada di dalam rumah, kita jangan sembur rids3ct / sh3ildtox / bak4r semut2 tu. Kita t3gur mereka dengan bagi Salam ke atas Nabi Sulaiman A.Ş ..

Sebab semut2 ni adalah rakyat Nabi Sulaiman a.s..Semut2 ni juga serangga yg sentiasa berzikir kepada Allah s.w.t. sepanjang masa.

Usaha yang kita lakukan adalah untuk mencari keberkatan dan mengikut sunnah Rasulullah SAW. Sebab pasti ada hikmah yang terkandung dalam larangan dan suruhan Rasulullah SAW yang kita tidak mampu memahaminya secara pasti. Wallahu a’lam.

Sumber:mediaislam