Inilah Sebabnya Kenapa Orang Jepun Lebih Islam

Jepun, sebuah negara maju yang pesat membangun tetapi masih lagi mengekalkan nilai-nilai murni dalam setiap penduduknya.

Malah akhlak ini sama seperti yang diterapkan dalam agama Islam seperti menepati masa, jujur, dan lain-lain. Namun, ada yang berpendapat orang Jepun lebih Islam daripada orang Islam sendiri.

Cuba lihat sebab dibawah.

Jepun terkenal dengan displin waktunya. Jadual kereta,bas, kereta api jika tidak ada keadaan darurat, sangat tepat, tidak lebih dari 1-2 minit saja.Mereka masuk pejabat 15 minit sebulum waktunya
Orang Jepun juga kejujurannya amat tinggi.

Jika kita kehilangan dompet, jgn bimbang kerana pasti akan bertemu semula kerana kejujuran yg amat tinggi( pengalaman orang yg tinggal di sana) Kanak-kanak Jepun dan gurunya membersihkan sekolah mereka setiap hari selama 20min.

Dekat Malaysia guru hanya pandai mengarahkan anak murid.
Jika anda pergi ke restauran buffet di Jepun, anda akan dapati bahawa setiap orang akan mengambil makanan dengan kadar yang diperlukan sahaja,

dan tidak akan meninggalkan apa-apa sisa makanan di atas pingan
Di Jepun diajar pada awal sekolah rendah sehingga darjah enam dengan satu matapelajaran yang dinamakann “Jalan kearah Akhlak”

di mana pelajar mempelajari akhlak/etika dan cara berdepan dengan orang Menghormati orang lain atau orang yang lebih tua juga berlaku di Jepun. Di kendaraan umum, pasti disediakan tempat duduk khusus untuk orang-orang tua.

Tidak perduli apapun statusnya, melihat orang yang lebih tua, biasanya mereka sangat hormat.Apabila hendak keluar dari bas, mahasiswa mengucapkan terima kasih kepada pemandu..apabila mereka melayan tetamu atau meminta maaf ,

mereka akan membongkokkan badan tanda hormat atau merendah diri Kanak-kanak di sekolah akan membawa berus gigi yang telah dan mereka membersihkan gigi mereka di sekolah setiap kali lepas makan bagi mengekalkan kesihatan pada usia yang muda.

Dilarang mengunakan handphone di dalam tren/keretapi, restoran dan tempat-tempat yang tertutup, dan dinamakan status ‘silent’ di handphone sebagai “akhlak/etika”. Malangnya kebanyakan masyarakat islam hari ini, ayah sibuk telefonnya,

ibu sibuk dgn telefonnya, anak sibuk dgn telefonnya. Sedih melihat keadaan keluarga seperti ini.“Dlm tv al-hijrah ada dokumentari tentang perbezaan negara arab dgn jepun.

Satu part yg best host yg pegi ke jepun tu kata orang jepun tidak dianugerahkan oleh Allah akal yg lebih cerdik dari orang arab, seorang jurutera arab lebih cerdik sebenarnya dari seorang jurutera jepun, jadi mengapa jepun lebih maju?

Bezanya orang jepun lebih bekerjasama dan mementingkan kerja berpasukan, seorang jurutera jepun kalah dgn arab tapi jika sepasukan jurutera jepun tidak mampu untuk ditandingi oleh sepasukan jurutera arab”.’

Jika diteliti sifat-sifat masyarakat jepun yang dinyatakan di atas, ia sebenarnya nilai-nilai yang islam ajarkan. Namun tidak ramai yang orang islam yang mengamalkan nilai-nilai tersebut.

Sumber: Video Islamik

Mohon Subscribe Channel Nasihat Ustaz, Semoga Ada Amalan Kita Untuk Hari Ini, Jom Buat Saham Untuk Akhirat