Isteri Harus Lakukan 5 Perkara Ini, Agar Suami Mendapat Rezeki Yang Tak Putus-Putus.

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh..

Segala puji bagi Allah, Rabb sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke h4ri kiamat. Sahabat yang di rahmati Allah.

Peranan seseorang isteri tid4k hanya mengatur tempat tinggal serta menjaga anak sahaja, namun juga mengatur kewangan keluarga. Berapapun nafkah yang didapatkan suami, isteri h4rus bijak mengatur untuk memenuhi segala keperluan harian. Sebagai isteri,

ada hal-hal yang dapat dilakukan untuk meningkatkan keberkatan rezeki keluarga seperti yang didapat dari usaha suami.

Tersebut amalan2 yang boleh dilakukan oleh si isteri untuk menaikkan keberkatan rezeki yang diperolehi suami ag4r rezeki keluarga sentiasa melimpah ruah:

Pertama : Berikanlah Beberapa Nafkah dari Suami untuk Orang-tua serta Mertua. Sekecil apa pun atau sedikit apa pun, asingkan beberapa nafkah dari suami untuk orang-tua serta mertua.

Meskipun hanya dengan membelikan beras atau keperluan harian yang lain, sedarilah bahawa aspek itu mampu meningkatkan keberkatan rezeki yang didapat.

Tutup telinga rapat-rapat serta janganlah pedulikan apabila terima sindiran atau dibanding-bandingkan dengan jumlah yang didapat d4ri menantu lain yang lebih besar,

jangan pernah jadikan h4l itu pemusnah niat baik kita. Jauhi juga berpikiran seperti itu, “Jangankan untuk orang-tua, untuk keluarga sendiri pun tak cukup! ” atau “Orangtua serta mertua saya sudah kaya! ”

Kedua : Selalu Mengingatkan Suami untuk Memberi Nafkah Keluarga dengan Rezeki Halal Peranan istri yang lain adalah senantiasa mendoakan serta meningatkan suami supaya memberi,

nafkah kepada keluarga dari rezeki yang halal. Kerana besarnya kepentingan rezeki yang halal demi membentuk sebuah keluarga yang ba1k dan dirahmati Allah.

Ketiga : Menghindari Kehidupan Yang Boros. Masak sendiri dirumah lebih menjimatkan daripada makan di luar atau bel1 makanan dari luar. Malah isteri juga mampu menghindari keluarga dari amalan boros.

Bawakan bekal untuk suami agar tid4k perlu makan siang diluar pejabat, juga untuk anak agar mereka tidak makan jajan atau makanan ringan. Semoga ikhtiar berhemat serta merubah l1festyle itu dapat menaikkan keberkatan rezeki keluarga.

Keempat : Lakukan selalu Beribadah Bersama. Ber1badah serta ketakwaan yang kita kerjakan bukan sahaja mendapat pahala malah mampu mengeratkan hubungan kekeluargaan.

Dorong keluarga untuk melakukan solat berjemaah setiap hari, malah adakan acara ibadah di rumah bersama keluarga seperti berpuasa sunnah Isnin serta Khamis, solat ditengah malam, membaca Al Quran serta yang lain.

Kelima : Jauhi Pertikaian dalam Tempat Tinggal. Pertikaian cuma akan menyalutkan kebencian serta menghilangkan keharmonian rumah tangga.

Isteri haruslah menjadi penyejut dikala suami dalam keadaan stres, bukannya menjadi insan yang menjadi pertikaian yang semakin besar.

Semoga inf0 itu bermanfaat serta dapat diamalkan dalam kehidupan keseharian ag4r membuat pendapatan suami lebih berkat, melimpah serta mengalir der4s