Isu HaIau M4ngsa B4njir : AEON Shah Alam M0hon Maaf Secara Terbuka

Baru-baru ini tular di laman Twitter mengenai pended4han net1zen berkenaan m4ngsa-m4ngsa banj1r di Seksyen 13, Shah Alam.

D4kwa DihaIau Pihak AEON Shah Alam

Dalam pended4han itu, sebilangan m4ngsa yang terk4ndas dan bertedvh di AEON Shah Alam dikatakan telah dihaIau oleh pengawal keseIamatan dan pihak pengurusan pusat membeli-belah tersebut.

Lantaran itu, m4ngsa terpaksa kembali berteduh di dalam kenderaan mereka yang tidak bergerak dan tidak kurang juga terpaksa bermandikan hujan kerana tiada tempat untuk ditvjui.


Aeon M0hon Maaf Secara Terbuka

Sedar akan kesiIapan mereka, tidak lama kemudian pihak AEON Shah Alam membuka prem1s mereka dan meminta m4ngsa-m4ngsa banj1r yang terlibat untuk,

bertedvh di dalam selain menyediakan pelbagai kelengkapan. Malah penghawa dingin turut dibuka semula bagi keseIesaan mereka.

Tidak cukup dengan itu, dalam sebuah kenyataan media, pihak AEON Shah ALAM memohon maaf secara terbuka.

Menurut kenyataan tersebut, ini adalah pertama kali mereka berhadapan situasi berkenaan apatah lagi tidak menyangka hujan yang turun secara berterusan akan menyebabkan banj1r yang besar.


Dalam sebuah bebenang ciapan, pusat membeli belah itu turut berk0ngsi video dan gambar sekitar prem1s mereka yang giat membantu m4ngsa-m4ngsa banj1r sebelum ini.

Usaha sebaik mungkin bantu 570 pelanggan terk4ndas akibat banj1r, Halau Mangsa Banjir Dari Berteduh, AEON Shah Alam Mohon Maaf

Mengulas lanjut, Pihak pengurusan AEON Mall Shah Alam dalam satu kenyataan berkata, dalam keadaan yang tidak bersedia serta kek4ngan tenaga kerja, mereka berusaha dengan sebaik mungkin untuk memastikan keseIesaan pelanggan.

Sehubungan itu, pihak pengurusan mem0hon maaf di atas segala kekvrangan dari pihaknya dalam menangani situasi tersebut.

“Kami mem0hon maaf seikhIas hati di atas segala kekvrangan dari pihak kami dalam menangani situasi tersebut.

“Kami ambil maklum akan keIemahan kami dan kami ambil ikt1bar serta belajar darinya.

“Kami sedar adalah tidak mudah untuk memuaskan hati semua pihak apatah lagi dengan bilangan yang besar dalam keadaan kami yang tidak bersedia namun begitu, kami akan cuba pertingkatkan keupayaan kakitangan kami,” katanya.

Tambahnya, berdasarkan kepada jadual kerja harian, operasi di gedvng itu berakhir pada pukul 10 malam setiap hari.

Justeru, pihaknya tidak menyedari akan situasi sebenar banj1r kiIat yang berlaku di kawasan sekitar Shah Alam, dan selepas menerima banyak pertanyaan,

keputusan dibuat pukul 9.40 malam untuk membenarkan pelanggan, kakitangan dan orang ramai yang terkesan dengan banj1r untuk berIindung di dalam premis.

“Pada waktu ini, kakitangan kami sedar keadaan adalah bukan seperti banj1r kiIat biasa. Situasi adalah sangat krit1kal di mana banyak jalan-jalan utama telah ditvtup,

air sungai telah meIimpah, paras air di jalan raya yang ditenggeIami adalah tinggi sehingga ke beberapa kaki dan sangat berb4haya.

“Dengan serta-merta, kakitangan kami terus memaklumkan kepada pelanggan yang berada di dalam premis dan juga di kawasan parkir kenderaan di dalam dan di luar mall, yang mereka boleh bermaIam di dalam premis.

“Dengan keadaan yang tidak bersedia, di luar jangkaan serta kekangan tenaga kerja, mungkin ada di antara pelanggan yang tidak mendapat maklumat tersebut dan telah beredar terlebih dahulu.

“Satu ruang berhawa dingin dengan keluasan 6,400 kaki persegi di tingkat 3 yang boleh menampung kapasiti untuk 200 orang telah dibuka,”

katanya sambil menambah pelanggan yang terk4ndas turut berada di ruang legar untuk berIindung dan terdapat juga yang memilih untuk bermalam di dalam kenderaan masing-masing.

Dalam pada itu, jelasnya, bantuan segera turut diberikan seperti air mineral, susu tepung, lampin pakai-buang, roti, air panas, air mineral, tuala, bantal dan kain pelikat, dengan keutamaan diberikan kepada mereka bersama b4yi dan anak kecil memandangkan kuantiti agak terhad.

“Pakaian turut diberikan kepada mereka yang b4sah kvyup. Kakitangan kami menoIak troli dengan barangan bantuan dari tingkat ke tingkat. Dalam keadaan yang kurang terurus,

walaupun kami telah cuba sedaya upaya, mungkin ada yang terlepas pandang dan tidak menerima bantuan barangan, terutama mereka yang berada di tempat-tempat terIindung dan di kawasan berjauhan dari kumpulan-kumpulan utama.

“Pelanggan yang bermalam turut menggunakan fasiliti seperti surau, tandas, bilik b4yi. Ada yang berbar1ng di atas lantai seadanya serta s0fa dan katil-katil pameran. Kami juga turut memastikan SOP dipatvhi dalam menguruskan situasi tersebut,” tambahnya.

Pada hari berkenaan katanya, terdapat 173 kakitangan dan 255 penyewa turut terk4ndas.

Pihak pengurusan turut menghargai s0kongan orang ramai yang menjadi do0rongan untuk terus memberikan terbaik walau dalam keadaan get1r.

“Namun kepada yang tidak berpuas hati dan menyatakan secara terbuka di media sosial dengan penggunaan istilah yang agak kvrang manis disebabkan oleh ketidakpuasan hati, kemaafan jua yang kami m0hon dengan penuh rendah hati.

“Tiada maksud walau sekeIumit untuk membuatkan sesiapa merasa terIuka dan kurang dihargai.

Kami juga sangat bersyukur dan berterima kasih di atas segala usaha, sokongan dan kerjasama yang diberikan oleh pelanggan, rakan penyewa serta kakitangan kami,” katanya.

Terdahulu, tuIar d4kwaan mengenai pengawal keseIamatan dan pihak pengurusan pusat beli-belah itu menghaIau sebilangan m4ngsa yang terk4ndas dan bertedvh di AEON Shah Alam dalam kejadian banj1r.

Sumber: mStar, Twitter

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.