Jadi ‘Dream GirI’ D4tuk Seri Mahadi Sejak Dari Dulu Lagi, Kenali Slapa Seben4rnya Nur Heliza binti Helmi

Penyanyi dan aktiv1s kemanus1aan terkenal, Heliza Helmi kini telah sah bergelar isteri kepada ahli perniagaan yang juga seorang jutawan,

Datuk Seri Mahadi Badrul Zaman selepas diijab kabul di Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin, Putrajaya, jam 11.11 pagi semalam.

Terdahulu Heliza mengakui tidak pernah tertekan saat disoal mengenai jodoh. Katanya lagi, keutamaannya adalah pada keluarga dan misi kemanusiannya dan tidak pernah terfikir mengenai soal untuk berumah tangga.

Sehingga pada tarikh ini akhirnya mereka disatukan juga. Pandai Heliza dan suami simpan rahsia percintaan mereka.

Cantik dalam busana berwarna putih, Heliza sah menjadi isteri Mahadi dengan sekali lafaz dan menerima mas kahwin berupa sebentuk cincin dan senaskhah al-Quran.

Berkongsi di laman Instagram, Mahadi bersyukur dikuniakan seorang peneman hidup di usia 38 tahun dan berharap semua dapat mendoakan agar mereka bahagia hingga ke syurga.

Depa cakap life start at 40, kami start at 38 InsyaAllah…

Doakan supaya kami dan bidadari dunia akhirat kami, Nur Heliza Helmi dapat melayari bahtera hidup bersama yang penuh dengan sakinah, mawaddah warahmah sehingga ke Jannatul Firdaus..

Baraka Allahu lakuma Wa baraka ‘Alaykuma

Wa jama’a baynakuma fi khayr.. Aamiin

Nurul Zahid Buka Cerita, Rupa-Rupanya Heliza Jadi ‘Dream Girl’ Mahadi Sejak Dari Dulu Lagi
Selain itu,

Nurul Zahid yang juga kenalan rapat kepada Mahadi membuka cerita bahawa Heliza merupakan gadis idaman sejak dari dahulu lagi.


Di ruangan komen, Mahadi juga turut membalas ucapan daripada Nurul itu dan mengucapkan terima kasih di atas doa-doa yang diberikan untuknya dan isteri.

Biodata Nur Heliza binti Helmi
1. Nama penuhnya, Nur Heliza binti Helmi. Dikenali sebagai Heliza Helmi.

2. Lahir pada 3 Februari 1986 di Kuala Terengganu, Terengganu, Malaysia. Kini berusia 33 tahun.

3. Berwarganegara Malaysia.

4. Anak kepada Helmi bin Haji Mohd Hasbi yang merupakan anggota polis dari Kuala Kangsar, Perak. Manakala ibunya, Latifah binti Muhammad berasal dari Terengganu.

5. Mendapat pendidikan di Sekolah Rendah Sultan Sulaiman 1, Kuala Terengganu, Terengganu, diikuti Teacher Methodist Girls School, Taiping, Perak sebelum ke SM Convent St. Ursula Tawau, Sabah dan Labuan Matriculation College.

6. Sewaktu di sekolah, beliau pernah menjadi peserta simpanan pertandingan pidato peringkat negeri dan kebangsaan berbekalkan kebolehannya bertutur dengan petah.

7. Meneruskan pengajian dalam jurusan Ijazah Sarjana Muda Sains, Biologi Dan Kimia di Universiti Malaysia Sabah, Kota Kinabalu, Sabah.

8. Mula melibatkan diri dalam dunia hiburan sejak tahun 2007.

9. Bakat seninya disalurkan sebagai penyanyi, model, pelakon dan pengacara televisyen. Juga aktif sebagai penceramah, pakar motivasi dan aktivis kemanusiaan.

10. Memperjuangkan lagu-lagu berkonsepkan pop dan keagamaan.

11. Bekas finalis akhir Akademi Fantasia musim kelima. Ketika bertanding, gaya nyanyiannya dikatakan terikut-ikut karakter vokal idolanya, Datuk Seri Siti Nurhaliza hingga mengundang layangan komen kurang senang daripada para pengkritik.

12. Pernah membintangi filem Syurga Cinta, juga drama Doa Ibu dan Warkah Cinta. Termasuk telemovie Cinta Kun Fayakun.

13. Menghoskan rancangan televisyen Man Jadda Wajada, Sinar Itu Hadir Jua, Rasa Halal Antarabangsa, S.I.S dan SIS Istimewa Raya.

14. Mempunyai masalah penglihatan sekiranya tidak mengenakan cermin mata atau kanta lekap.

Nur Heliza binti Helmi merupakan seorang pendakwah, penyanyi, model, pengacara TV, penceramah, pakar motivasi, aktivis kemanusiaan, pelakon, selebriti dan mula dikenali pada 2007 semasa penyertaan beliau dalam program rancangan realiti Akademi Fantasia Musim Ke-5.

Berpewatakan pendiam namun petah apabila berkata-kata. Jadi, tidak hairanlah beliau terpilih untuk menyertai pertandingan pidato peringkat negeri dan kebangsaan walaupun hanya memegang peranan sebagai perserta simpanan.

Mempunyai bakat dalam nyanyian dan mendeklamasikan sajak antara kelebihan yang ada pada dirinya. Sifatnya yang mudah mesra menyebabkan beliau memiliki ramai sahabat handai. Beliau menjadikan persahabatan sebagai medium untuk berkongsi ilmu. Malahan beliau menjadikan pengalaman sebagai sumber ilmu yang bermanfaat untuk dikongsi bersama-sama kenalannya.

Pendidikan

2005 – 2010: Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (Sains, Biologi & Kimia) Universiti Malaysia Sabah (UMS)

2004 -2005: Kolej Matrikulasi Labuan (KML)

2003 – 2004: SM Convent St. Ursula Tawau Sabah

1999: Treacher Methodist Girls School, Taiping Perak

Sekolah Rendah Sultan Sulaiman 1, Kuala Terengganu, Terengganu.

Sekolah Tadika Yayasan Islam Kuala Terengganu, Terengganu.

Perkahwinan

Nur Heliza binti Helmi mendirikan rumah tangga pada 1 Januari 2022 bersama pasangannya iaitu Dato’ Sri Mahadi Badrul Zaman atau lebih dikenali sebagai Dato’ Sri Mahadi BZ Founder dan Presiden AUF BMZ.

Aktiviti Keagamaan/ Aktivis Kemanusian

Nur Heliza binti Helmi dikenali dengan sifatnya yang memperjuangkan agama Islam dan ummah sejagat, mengajak manusia untuk melakukan kebaikan/ infak/ derma melalui medium sosial Instagram miliknya.

Sebagai aktivis kemanusiaan dalam dan luar negara beliau telah menjejak kaki di Palestin, Syria, Yaman (Misi Kemanusiaan Misi Kecemasan, Misi Bencana, Rescue Syria, Wake Up For Gaza) bagi tujuan berdakwah dan menghulurkan bantuan melalui badan NGO yang dianggotainya.

Antara badan NGO yang beliau anggotai/ kolobarasi adalah:

Aman P4l3stin

Muslim Care

Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM)

Yayasan MYPRIHATIN

THE HELMIS (Nur Heliza binti Helmi & Hazwani Helmi)

Rancangan Televisyen

2021: Salam Baitullah

2017: SIS Istimewa Raya

2013: S.I.S

2012: Rasa Halal Antarabangsa

2011: Man Jadda Wajada

2011: Sinar Itu Hadir Jua

Album

2016: Jom Zikir, Doa, Solat, Selawat

Anugerah/Pencapaian

2021: Influencer Aafiyat Group

2011: Professional Learning Facilitator dan Certified Professional Image Consultant (CPIC)

Menitis Air Mata Lihat Foto Majlis Pernikahan Heliza Helmi, Ustazah Asma’ Harun Throwback Momen 17 Tahun Dahulu – ‘Saya Tak Pakai Inai & Solek,

Di Facebook, Ustazah Asma’ Harun berkongsi beberapa perkara menarik mengenai majlis pernikahan penyanyi dan aktivis kemanusiaan iaitu Heliza Helmi. Bukan itu sahaja, Ustazah Asma turut berkongsi detik perkenalannya dengan Heliza.

Menurut Ustazah Asma, Heliza seorang yang sangat tenang dan ceria. Bahkan, wanita tersebut tidak pernah membebankan fikirannya berhubung soal jodoh.

Dia suka minta doa

Menurut Ustazah Asma, dia pernah bertemu dengan Heliza beberapa kali sewaktu berkhidmat sebagai penjawat awam. Pada waktu itu,

Heliza merupakan salah seorang artis yang hadir membuat persembahan. Setiap kali mereka bertemu, Heliza akan meminta doa.

Beberapa kali Allah izinkan kami bertemu, setiap kali itu dia suka minta doa, dengan gaya comel dan ceria, lalu saya doakan semoga dia dikurniakan seorang suami soleh yang memahami dan menyokong perjuangannya,

dia aminkan bersungguh-sungguh. SubhanAllah, jodoh yang Allah tetapkan tidak cepat atau lewat, ia tepat pada waktunya

Tambah Ustazah Asma, siapa sangka Allah telah menghadirkan seorang suami yang cukup hebat buat Heliza sehingga ramai yang mendoakan kebahagiannya.

Ujar Ustazah Asma lagi, dia sendiri menitiskan air mata sewaktu melihat gambar dan video majlis pernikahan Heliza bersama pasangannya iaitu Dato’ Sri Mahadi Badrul Zaman.

SubhanaAllah, adinda Heliza Helmi yang mulia dan dihorm4ti telah sah menjadi seorang isteri, entah kenapa tiap kali melintas gambar dan video pernikahannya mudah menitis air mata. Iya, bahagia dan sungguh bahagia melihatnya.

Menerusi perkongsian di Facebook juga, Ustazah Asma kagum melihat penampilan Heliza dan cara majlis pernikahannya dilakukan. Jelas Ustazah Asma,

semua itu membuatkan dirinya tersenyum sendirian. Ini kerana, apa yang dilakukan oleh Heliza sama seperti apa yang dilakukan olehnya pada 17 tahun yang lalu di saat menjadi pengantin.

Tidak berinai dan bersolek

Pengantin yang bernama Heliza Helmi tidak berinai? atau sangat sedikit hingga tidak nampak inainya. Pada hari ni dimana para pengantin wanita mula berinai hingga pergelangan tangan, dilukis dengan ukiran bunga dan lain-lain.

Beliau memilih sesuatu yang minimalis namun sangat manis. Solekan wajah yang sangat semulajadi hingga seperti tidak bersolek, pakaian, majlis dan pembawakan juga sederhana walaupun pasangan seorang jutawan.

Tiada babak romantik yang ditonjolkan, sifat malu itu telah mengindahkan semuanya. Tahniah buat keduanya. MasyaAllah

Berkongsi mengenai kisah 17 tahun yang lalu, Ustazah Asma memberitahu bahawa ibu dan ayahnya tidak memberi keizinan buat mana-mana anak perempuan untuk memakai inai sewaktu hari pernikahan.

Ini kerana, inai mengambil masa yang agak lama untuk hilang. Bukan itu sahaja, tidak semua orang tahu yang ‘pemakai’ inai tersebut merupakan pengantin baru.

Apa orang fikir, berpakaian labuh menutup tapi tetap menarik, jari perempuan ni jika diletak inai memang nampak menarik, sebab tu ada pelbagai pewarna kuku,

ia dah jadi satu solekan yang menarik, daripada hukumnya harus, bimbang jadi tabarruj, jagalah diri, selagi boleh elak maka elaklah.

Jangan salah faham

Selain inai, pengantin wanita tidak dibenarkan langsung keluar daripada rumah, dan hanya pengantin lelaki sahaja boleh keluar. Bagi sesiapa yang nak jumpa pengantin perempuan, mereka perlu masuk ke dalam rumah.

Hanya tetamu perempuan sahaja dibenarkan masuk. Tiada sebarang solekan yang diletakkan di muka pengantin kecuali bedak dan sedikit celak ujar Ustazah Asma. Tambah Ustazah Asma, dia percaya keredhaan Allah lebih utama daripada segala yang lain.

Harap sahabat tidak salah faham. Ini bukan mengatakan bahawa perbuatan berinai dan yang lain-lain itu menunjukkan suatu yang kurang baik, tidak sekali.

Saya hanya berkongsi satu sudut nilai pandang yang berbeza, yang mungkin tidak biasa, tapi ia masih diterima. Inai dan solekan, romantik juga bukanlah satu kewajipan hingga dikatakan pengantin tiada seri tanpanya.

Di akhir perkongsian, Ustazah Asma menegaskan bahawa dia tidak berniat untuk merend4hkan sesiapa. Perkongsian yang dilakukan sekadar menyingkap kebaikan yang berada di hadapan mata dan sebagai satu renungan bersama.

Sumber/Kredit: Wikipedia & @nurhelizahelmi