Joꜱeph Cohen @ Yusuf Khattab, Kisah Pendeta Y4hudi Yang Menerima Hidayah Untuk Memeluk Islam, Subahanallah

Asalnya seorang pendokong t3gar wawasan bangsanya untuk menubuhkan 1sra3l Raya yang meliputi Jordan, sebahagian Syria, Lubnan, sebahagian Mesir sehinggalah ke Madinah.

Z1on1s merancang dan berusaha k3ras untuk melebarkan jajahan mereka menjadikan sungai Furat sempadannya di Syria, sungai Tigris di Iraq, Semenanjung Sinai di Mesir sehinggalah ke Madinah.

Mereka mend4kwa kawasan tersebut asalnya adalah hak milik nenek moyang kaumnya. Lantas usaha ke arah itu giat dijalankan sekian lama. Justeru itu, berlaku beberapa siri pep3rangan demi mencapai cita-cita tersebut.

Antaranya, sekitar tahun 60-an dan 70-an berlaku pep3rangan di Semenanjung Sinai, Mesir dan 1sra3l pernah menguas4inya. Di Syria, 1sra3l berp3rang mer3but Bukit Golan, dan pep3r4ngan di Lubnan.

1sra3l Raya menurut perancangan Z1on1s meliputi P4l3stin, Jordan, Syria, Lubnan, Iraq, Mesir dan sebahagian Saudi. Pendeta Y4hudi Amerika,

Joseph Cohen daripada gerakan Sat.mar (kumpulan kesufian dalam agama Y4hudi) menyimpan cita-cita untuk menyertai kempen pembentukan 1sra3l Raya.

Dalam usahanya itu, beliau sempat tinggal di J3russal3m dan berpeluang untuk masuk ke kawasan Baitul Muqaddis. Di situlah titik permulaan hidayah Allah menghampirinya.

Ketika di situ, beliau dapat berjumpa dan berdialog dengan penduduk tempatan beragama Islam. Setiap hari beliau melayari internet dan membuat kajian yang serius terhadap agama Islam.

Hasil daripada pertemuan dan dialog terdahulu, terlalu banyak kemuvsykilan dan tanda tanya yang perlu dicari jawapan.

Melalui media maya itu, Pendeta Y4hudi ini berkenalan dengan seorang Muslim bernama Zhada. Mereka berinteraksi dengan mesra mengenai Islam.

Hubungan mereka semakin akrab. Ketika masih di J3russal3m, beliau telah mula mempelajari bahasa Arab dan al-Quran dengan membaca terjemahan di dalam bahasa Inggeris.

Zhada sebenarnya adalah seorang Muslim yang baik daripada Emiriah Arab Bersatu (UAE). Zhada lantas membantunya untuk berhubung dengan ulama-ulama tempatan supaya Pendeta Y4hudi itu dapat belajar tentang Islam dengan lebih sempurna.

Joseph yang sudah berkeluarga itu akhirnya terpaut dengan kebenaran Islam. Beliau lantas memberitahu isterinya tentang hasratnya itu.

Isterinya bersetuju dan mendaftarkan keluarga mereka sebagai keluarga Muslim di mahkamah undang-undang J3russal3m.

Namanya ditukar kepada Yusuf Khattab. Anak-anaknya dihantar ke sekolah Islam dan mereka berpindah ke Gunung Thur. Beliau bekerja dengan badan kebajikan Islam J3russal3m.

Kemudian, Yusuf menubuhkan Pusat Penyebaran Islam di pasar lama J3russal3m. Beliau berusaha untuk mengembangkan ajaran Islam kepada penganut Y4hudi dan usaha kerasnya itu telah berjaya mengislamkan 10 orang Yahudi.

Lantas s3katan demi s3katan dilakukan oleh pihak 1sra3l. Namun, beliau mengvtuk secara nyata perdana menteri Israel ketika itu Ariel Sha.ron kerana menz4limi umat Islam.

Beliau juga tidak g3ntar untuk menyatakan sokongan terhadap penubuhan negara Islam P4l3stin.

Seterusnya, pelbagai ujian men1mpa Yusuf dalam jih4dnya untuk menyebarkan Islam dan menegakkan sebuah negara Islam P4l3stin yang merdeka.

Sumber:mohdshahrizanmohdsaad.wordpress.com

Kongsisibomonicko tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak,

semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya.