Kerana Sering Post Gambar Di Media Sosial, Badan Tiba2 S@kit Pelik. Inilah B@hayanya Peny@kit Ain

Kerana Sering Post Gambar Di Media Sosial, Badan Tiba2 S@kit Pelik. Inilah B@hayanya Peny@kit Ain

Pernah atau tidak korang mendengar peny@kit ain? Penyakit ini merupakan peny@kit melalui pandangan mata yang penuh kebenci@n sehingga membuatkan tuan empunya badan terkesan.

Di twitter seorang gadis kongsi pengalamannya secara tiba-tiba jatuh s@kit. Lebih menyedihkan badannya turut diserang bintik merah tanpa diketahui punca dan sebab.

Tiba-tiba s@kit pelik-pelik

Mendapat lebih 3k retweet, perkongsian gadis ini mendapat pelbagai respon netizen yang rata-ratanya bersimpati dengan penyakit yang dialaminya. Tak kurang juga ada yang tidak percaya dengan peny@kit ini namun sebenarnya ianya wujud.

Ustazah pesan suruh kurangkan post gambar

Sehinggala suatu hari ‘bibik’ gadis ini perasan dia terkena peny@kit ain. Tubuh badannya terus baik merah sehingga meninggalkan kesan patut. Selepas dibawa jumpa ustazah, beliau memesan agar dia kurangkan memuat naik fotonya di lama sosial.

Penyakit ain buat orang rasa marah

Menurutnya lagi, peny@kit ain ini susah dirawat dan juga membuatkan dia rasa tidak tenteram. Selepas mengalaminya sendiri barulah dia faham.

Pandangan orang yang menyebabkan kita s@kit

Peny@kit ini bukanlah boleh dikatakan seperti sih!r. Namun ianya hanya melalui pandangan mata yang penuh dengan kebenci@n. Ekoran itu, tubuh badan kita akan memberi kesan s@kit kerana pandangan ain ini.

Pandangan iri hati

Menurut Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan, peny@kit ‘ain ialah peny@kit yang disebabkan oleh pandangan mata yang disertai sifat iri atau rasa takjub terhadap apa yang dipandang.

Ianya boleh terjadi sama ada dari orang yang dengk! atau orang yang dicintai, dari orang yang j@hat atau orang yang soleh.

Dengan mata mereka, maksudnya mereka dengk! kepadamu kerana kebenci@n mereka terhadapmu.

Seandainya bukan kerana perlindungan dan pemeliharaan Allah pada dirimu dari mereka (nescaya engkau tidak selamat)- Ibn Abbas, Mujahid.

Tambahnya lagi, kita sebagai manusia biasa haruslah sentiasa berusaha berlindung daripada peny@kit ain.

Berlindung kepada Allah SWT merupakan pencegahan terbaik daripada terkena peny@kit ‘ain malah daripada segala mara bahaya.

Sumber : Vouzdiel, Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan via ohbulan

Mohon Subscribe Channel Nasihat Ustaz, Semoga Ada Amalan Kita Untuk Hari Ini, Jom Buat Saham Untuk Akhirat