Khalis TerLantar Ak!bat Kencing Manis, Isteri Khalis Mohon Orang Ramai Doakan Untuk Suaminya

Seremban – “Tidak lain yang saya harapkan meLainkan suami dapat sihat seperti biasa,” kata isteri kepada penYanyi Khalis yang kini terLaNtar sak!t sejak sebvlan lalu ak!bat kencing manis.

Zalina Azman, 40 tahun, berkata, Khalis atau nama sebenarnya Muhammad Khalis Md Shari, 33 tahun, merupakan tunJang kepada keluarga.

“Saya hanya mohonkan doa dari 0rang ramai buat sUami saya,” katanya. Khalis merupakan adik kepada v0kalis kumpUlan Spin, Allahyarham Achik dan abang kepada penyanyi Tajul,

kini hanya mampu terBaring di rumah seLepas jaTuh saK!t. Menurut Zalina, suaminya mula mengh!dap penYak!t kencing manis seJak tahun 2018 namun tidak beg!tu seRius.

“Hanya pada Akhir FebrUari lalu dia terPaksa ditahan di wad H0spital Tuanku Ja’afar (HTJ) di sini kerana kandUngan gula dalam badannya terLalu tggi. Selepas 5 hari dirawat dan dibenarkan kelUar h0spital, keadaannya baik saja.

“Tapi awal April lalu sekali lagi Khalis dimaSukkan ke wad kerana alami ‘hypo’ sehingga badannya terLalu leMah. Apabila diperiksa kandUngan garam dalam daRahnya turun menDadak,” katanya.

Khalis diPangku oleh anaknya apabila menGadu sak1t dada secara tiba2 ketika ditemui di rumahnya di SeRemban pada Rabu. SeJak dari itu, kata Zalina, dia dan 7 anak berumur antara 9 hingga 20 tahun bergil!r2 menjaga Khalis yang tak lagi mampu menguRuskan diri.

Katanya lagi, Khalis juga seRing menGadu sak!t2 badan dan seSak naFas. “Walaupun dia sekarang terLantar, tetapi saya bersYukur kerana dia masih inGat dan mulutnya tidak berhenti berziK!r.

“Cuma dia memerlukan perhat!an sepenuhnya bermula dari makan dan minum hinggalah uRuskan diri,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Taman Bandar Seremban SeLatan di sini selepas menerima kunjvngan Persatuan Cakna Rasa Sayang (PCRS) pada Rabu.

Zalina berkata, diseBabkan tak bekeRja, dia sekeluarga kini hanya berGantung harap kepada dvit simPanan yang ada sekarang. “SuSahlah sed!kit sebab kami ada 5 0rang anak masih bersek0lah. Sebelum ini Khalis tempat saya dan anak2 berGantung.

“Kali terakh!r Khalis dapat jempUtan menYanyi ialah pada tahun lepas di Joh0r, 3 hari sebeLum pelaKsanaan (PKP),”Ujarnya. Bagaimanapun, Zalina berkata, dia berSyukur sangat kerana naSibnya mendapat perhat1an Majlis Agama Islam Negeri Sembilan (MAINS).

Malah, katanya, sYarikat raKaman Khalis dan beberapa rakan artis turvt menghuBungi bertanya khabar. “Sebagai isteri saya peRlu terUs kuat demi Khalis dan anak2,”

katanya. Sementara itu, Khalis mengUcapkan ribuan terima kasih kepada pem!natnya dan 0rang ramai yang tak putUs mend0akan agar beliau cepat sembuh.

“Terima kasih kepada semua yang mendoakan. Khalis sayang semua,” kata bekas vokalis kumpulan The Real Spin itu. Dalam pada itu, Penaung PCRS, Zulkifli Muhamed berkata, pihaknya akan membuat kutipan dana tabung kec3masan untuk membantu Khalis.

Beliau berkata, dengan keadaan anak yang masih ramai bersekolah semestinya bantuan diperlukan untuk meringankan beban penyanyi itu. Difahamkan,

Mains turut menghulurkan bantuan kewangan segera sebanyak RM500 kepada keluarga Khalis, manakala bantuan lain termasuk bantuan bulanan akan menyusul.

Sumber majalah-harian