Kisah Sang Pembela Rasulullah SAW Yang Jen4zahnya Diiringi Dan Disolati Jutaan Manusia.Allahu Akbar.

Kisah pembela Nabi Muhammad yang jenazahnya diiringi dan disembah oleh jutaan manusia.Allahu Akbar.

Dianggarkan lebih satu juta orang menghadiri solat dan mengiringi pemergian Malik Mumt4z Hussain Q4dri baru-baru ini, seorang pegawai polis elit yang ditugaskan untuk mengawal Gabenor Punjab Salm4n Taseer selepas hukuman matinya.

Foto-foto di laman sosial menunjukkan pelbagai kumpulan turut serta dalam prosesi doa yang diadakan pada Selasa (01/03/2016) di Liaquat Bagh, Rawalpindi.

Malik Mumt4z Hussein Qadrai Dilimpahi dengan doa
Namun, bagi sesetengah warga Pakistan, sikap Malik Mumt4z Hussain Qadri dianggap hero[twitter]

Perkara hukuman mati Qadri dirahsiakan. Pasukan keselamatan berjaga-jaga di bandar-bandar utama di seluruh negara menjelang dan selepas hukuman mati.

Bagaimanapun, beberapa sumber berkata, Malik Mumtaz Hussain Qadri dihukum gantung di Penjara Adiala, Rawalpindi pada pagi Isnin.

“Saya boleh mengesahkan Qadri digantung di penjara Adialia pagi Isnin,” kata pegawai polis Sajjid Gondal kepada AFP.

Walaupun pengawal keselamatan perarakan ini sangat tegas, namun masyarakat tetap menghormati Hussain Qadri seperti hero.

Lelaki memegang gambar Mumtaz Qadri semasa pengebumiannya di Liaqat Bagh di Rawalpindi.

Sementara itu, puluhan ribu penyokong bersorak dan membaling bunga ke arah keranda ketika mereka dibawa ke tanah perkuburan. Beberapa ulama tempatan; Mufti Muneeb-ur-Rehman, Siraj-ul-Haq dan Hamid Saeed Kazmi menghadiri perarakan pengebumian.

Seperti yang diketahui, Malik Mumtaz Hussain Qadri dijatuhi hukuman mati selepas membunuh Salman Taseer, Gabenor Punjab yang dinilai telah membela (dilindungi)

Asia Bib1 (wanita Nasrani) yang menghina Nabi Shallallahu ‘Alaihi Wassalam.

Di bawah undang-undang Pakistan, kes Asia Bib1 harus dikategorikan sebagai telah melakukan “Blasph3my Law” dan orang yang berkenaan harus dihukum.

Tetapi dalam satu ucapan, Salman Taseer yang terkenal sebagai ahli politik yang berfikiran liberal mempunyai pandangan lain, bahawa Undang-undang Penghujatan di Pakistan,

perlu dipinda supaya ia dinilai bertolak ansur dan pro-minoriti (dalam kes Asia Bibi). Baca: Dinilai sebagai “menghujat” oleh Islam, wanita Kristian dijatuhi hukuman M4ti

Kenyataan Salman Taseer itu menyebabkan umat Islam Pakistan berang dan dianggap menghalalkan penghinaan kepada Nabi Muhammad Shallallahu ‘Alaihi Wassallam.

Kes ini ternyata memberi inspirasi kepada Malik Mumtaz Hussain Qadri untuk dipanggil membunuh Salman Taseer yang dianggap telah membuka jalan kepada orang ramai untuk sewenang-wenangnya menghina Nabi Muhammad.

Rancangan Mumtaz Hussain Qadri itu disampaikan selepas beliau berpeluang menjadi pengawal peribadi Gabenor Salman Taseer.

Malik Mumtaz Hussein Qadri Dishalati

“Mumtaz Qadri adalah wira Islam. Dia menghantar ke neraka orang yang tidak menghormati Nabi kita yang dimuliakan,” kata Tahir Iqbal Chistie [foto: twitter]

Akhirnya, Salman Taseer ditembak oleh Hussain Qadri pada siang hari di tengah-tengah pusat membeli-belah di Islamabad pada 2011. Taseer ditembak 25 peluru.

Namun, bagi segelintir warga Pakistan, sikap Malik Mumtaz Hussain Qadri dianggap heroik dan kematiannya dianggap syahid.

“Mumtaz Qadri adalah wira Islam. Dia menghantar ke neraka orang yang tidak menunjukkan penghormatan kepada Nabi kita yang dimuliakan,” kata Tahir Iqbal Chistie dari gerakan Svnni Tehr3ek semasa salah satu protes Isnin, apabila mendengar kematian Qadri.

Malik Mumtaz Hussain Qadri3

Sebelum hukuman mati, Malik Mumtaz Hussain Qadri mengakui dan tidak menyesali perbuatannya. Menurut Qadri, Taseer adalah satu penghinaan kepada agama kerana cuba menentang Hukum Penghujatan.

“Salman Taseer adalah seorang pendakwah agama dan ini adalah hukuman bagi seorang pemimpin agama,” kata Qadri kepada televisyen Dunya.

Menariknya, akhbar tempatan dan luar negara mengurangkan jumlah orang yang menghadiri perarakan pengebumian. Ramai daripada mereka hanya menyebut nombor dalam puluh atau ratusan ribu.

“Menurut laporan akhbar, tidak pasti jumlah orang yang menjaga proses pengebumian, yang jelas ramai, tetapi tidak sehingga 6 juta,” kata Muladi Mughni, pelajar Indonesia di Pakistan menjawab berita yang tersebar di WhatsApps.

Muladi sendiri mengaku pernah menyaksikan kehadiran ramai orang di pengebumian Hussain Qadri.

“Saya juga menyaksikan sendiri keramaian orang ramai yang mengiringi jenazahnya,” katanya.

Selain itu, ilustrasi berjuta-juta orang tidak digunakan sebagai gambar utama media Pakistan dan asing.*

Rep: Panji Islam
Editor: Cholis Akbar

sumber: hidayatullah.com

Pihak Portal Islamik tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Oscar’s Oasis Ya.

Jemput join group ni, sama2 kita berkongsi info islamik. inshaAllah bermanfaat disana. terima kasih atas kerja sama anda semua.
Nak Join –> Klik Disini

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut: