Kisah Yang Patut Diviralkan, Dua Anak Yatim Ini Digelar Sebagai ‘Google Alquran’ Kerana Hafal 30 Juzuk Beserta Terjemahannya Sekali.Subhanallah.

Dua budak lelaki yang mempunyai kebolehan istimewa untuk menghafal ayat-ayat Al-Quran dan terjemahan mereka kini menjadi viral dan menjadi tumpuan.

Sebabnya, video dua beranak itu menghafaz al-Quran tersebar luas di garis masa media sosial. Akaun Instagram @ndorobeii turut menjadi viral di video kecil hafiz Quran ini pada Selasa (15/9/2020).

Dalam video itu, kelihatan dua kanak-kanak kecil berpakaian coklat berdiri di sekeliling seorang lelaki dewasa. Bukan hanya diam, dua hafiz al-Quran yang masih muda diuji sejauh mana hafalan mereka Pemeriksa,

orang-orang yang berpegang kepada Al-Quran memberi petunjuk kepada mereka ayat mana yang hendak dibaca. Dalam sekelip mata, mereka dapat menguraikan petunjuk yang diberikan.

Kedua-duanya bukan sahaja diuji sekali, malah mereka sentiasa mampu menyelesaikan segala-galanya tanpa melakukan kesilapan. Sehingga mereka begitu mahir dalam penguasaan Al-Quran,

Kedua-dua kanak-kanak ini dikatakan digelar sebagai G000le Al-Quran. Menurut akaun Instagram @ndorobeii, dua beranak itu yang kini menjadi yatim piatu telah menjadi viral di luar negara.

“Dua anak yatim yang digelar google Quran tular di luar negara. Terima kasih kepada mereka bahawa Al-Quran tidak boleh diubah walaupun dengan satu huruf,” tulis @ndorobeii.

Sehingga artikel ini dibuat, video budak lelaki dengan nama panggilan G000le Koran itu telah ditayangkan sebanyak 75,247 kali. Bukan itu sahaja,

Muat naik ini turut dibanjiri komen netizen yang kelihatan kagum dan bangga dengan dua beranak dari Indonesia itu.

“Masha Allah… Bangga ibu bapa di syurga melihat anak mereka menghafaz al-Quran pengganti Ustaz Adi Hidayat. Sukses terus nak,” kata @ninukguminartii.

“Saya pernah menonton kanak-kanak ini di TV. Mewek anak kecik tak ada ayah dan ibu, hanya pekerja ikan, hebatlah kamu nak jadi anak solehah,” ujar seorang lagi warg4net.

Menurut naratif seorang netizen yang mengulas, dua anak kecil itu adalah pemenang Pilihan Raya Little Hafidz di sebuah saluran televisyen.

Bukan itu sahaja, sebilangan netizen juga berharap anak-anak hebat seperti dua hafiz kecil ini akan lebih viral di masa hadapan, berbanding kanak-kanak yang suka menggegarkan TikT0k.

“Yang patut viral ialah anak soleh yang patut dicontohi, bukan anak yang suka TikT0k,” kata @irsannf28.

Sumber:topicviral.blogspot melalui kongsisibomonicko.com

Portal Islam tidak bertanggungjawab untuk komen yang dibuat melalui halaman sosial ini. Ini adalah pandangan peribadi pemegang akaun dan tidak sepatutnya menggambarkan kedudukan lembaga editorial kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan adalah tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri

Sudah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Kongsi Halaman Oasis Oscar Ya.

Jemput join group ini, sama-sama kita kongsikan maklumat Islamik. Insha Allah bermanfaat disana. Terima kasih atas kerjasama anda semua.
Ingin menyertai –> Klik Di Sini

Sementara itu, anda juga boleh membaca cerita menarik dan menghiburkan lain di bawah yang dikongsikan seperti berikut: