“Kita Bukan Buat Jen4y4h” – Mahu ‘Sus4hkan’ Kehidupan Ant1-V4ks1n, Zul Yahya & Rita Rudaini Tampil Bersu4ra!

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin semalam membuat satu kenyataan yang agak mengejutkan apabila mahu mengambil pendekatan untuk ‘menyusahkan’ hidup mereka yang menolak v4ks1n.

Tindakan itu dipercayai antara sebahagian komitmen kerajaan untuk terus menggalakkan lebih ramai rakyat Malaysia menerima v4ks1n.

Biarpun disambut baik oleh hampir semua masyarakat, namun kenyataan itu juga turun mengundang rasa tidak puas hati oleh sesetengah pihak termasuklah beberapa selebriti terkenal.

Antara yang kelihatan menyuarakan pandangan mereka adalah pelakon Zul Yahya dan Rita Rudaini.

Menerusi satu hantaran di Instagram Zul Yahya, keputusan kerajaan itu dianggap seolah menyek4t kebebasan umat untuk hidup dengan baik.

“Ramai ahli keluarga aku, sahabat aku yang ambil v4ks1n dan juga yang tak ambil v4ks1n tapi tidak ada jurang permisah antara kami.

“Tidak ada siapa yang lebih atau pun yang kurang, kami masih berkasih sayang kerana Islam itu ada di dalam diri kami. Masing-masing berikhtiar untuk hidup baik,” katanya.

Jelasnya, tidak sampai 10 peratus golongan yang tidak mengambil v4ksin dan mereka bukan penjen4yah atau pun pengg4n4s.

“Mereka juga ada dalam kalangan orang alim dan mereka juga banyak membantu negara dan rakyat. Jangan terlalu sombong dengan keputusan kamu hingga menyekat kebebasan umat untuk hidup dengan baik,” katanya.

Sementara itu, aktres Rita Rudaini turut berpandangan yang sama.

Menurut Rita, dia menyuarakan pendapatnya tentang v4ksin kerana itu adalah haknya sebagai rakyat.

“Ya saya ‘prosafe’ pun tak ada hak. So ant1v4ksin ke, ‘prosafe’ ke, saya menyuarakan hak sebagai rakyat yang bayar tax, cukai pintu dan macam-macam lagi.

“Takkanlah bersuara pasal hak pun dikatakan melawan kerajaan, kita bukan buat jen4yah apatah lagi mengh4sut,” katanya.

Sekadar info, Khairy turut menjelaskan kerajaan tidak akan memberi muka kepada golongan 4nti-v4ksin kerana mereka sendiri memilih untuk menol4k v4ksin.

“Mungkin berbunyi sedikit k4sar tetapi pendekatan kita juga adalah untuk ‘menyus4hkan’ hidup mereka yang memilih untuk tidak menerima v4ks1n.

“Ini adalah kerana anda sendiri memilih untuk tidak menerima v4ks1n melainkan anda tidak boleh menerima vaksin atas faktor kesihatan,

dan dikecu4likan juga dalam sistem MySejahtera tetapi jika sebaliknya, maka memang kami akan susahkan hidup anda,” katanya.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page MediaPortal Press

Sumber: Gempak