Kunci Rahsia Bagaimana Ibubapa Ini Lahirkan 10 Anak Penghafal Al-Quran

MENGHASILKAN zuriat unggul tentunya tidak mudah. Begitu juga dalam mendidik anak-anak agar mereka dilahirkan ke tahap kejayaan yang boleh dibanggakan.

Walaupun begitu, melahirkan anak pintar tidak sukar. Kerana, ia bermula dari ibu bapa mereka sendiri. Ya, zuriat unggul juga akan lahir dari ibu bapa yang unggul.

Seperti halnya pasangan ini. Mereka adalah Mutammimul Ula, SH dan Dra Wirianingsih, Bc.Hk. Pasangan ini mempunyai 10 orang anak. Walaupun begitu,

mereka dapat melahirkan anak-anak pintar dan menghafal Al-Quran. Sebenarnya, mereka mempunyai perniagaan sendiri. Jadi, apa kunci kejayaan mereka?

Seperti yang dilaporkan oleh www.salam-online.com bahawa perkara asas yang dimiliki keluarga ini sehingga dapat mendidik 10 saudara dan saudari mengenai bintang-bintang Al-Quran adalah visi dan konsep yang jelas.

Yang pertama adalah membuat semua kanak-kanak menghafal Al-Quran. Kedua, pembiasaan dan pengurusan masa. Selepas solat Fajr dan Maghrib adalah waktu khas untuk Al-Quran yang tidak boleh dilanggar dalam keluarga ini.

Ketika dia masih kecil, Wirianingsih secara konsisten membaca Al-Quran di dekat mereka, mengajarnya, dan bahkan mendirikan TPQ di rumahnya.

Ketiga, sampaikan tujuan dan beri hadiah. Walaupun pada awalnya mereka merasa terpaksa, tetapi ketika dewasa mereka memahami bahawa menghafal al-Quran sangat diperlukan, penting,

bahkan perlu. Komunikasi yang baik sangat menyokong kes ini. Dan apabila anak-anak dapat menghafal Al-Quran, mereka mendapat pahala. Mungkin semacam penghargaan untuk pencapaian mereka.

Itulah tiga kunci kejayaan mereka dalam menumbuhkan anak-anak yang mencintai Al-Quran. Ternyata, memang benar, ibu bapa yang pandai mendidik anak mereka juga akan melahirkan anak yang pintar.

Oleh itu, jika kita juga mahukan anak-anak yang cerdas, yang mempunyai peranan penting untuk bangsa dan agama, jadikan diri kita sebagai guru mereka.

Tetapi sebelum itu, kita juga harus mempersiapkan diri dalam mendidik mereka dengan belajar. Ya, jangan berhenti belajar. Kerana dari situ kita akan tahu bagaimana mengajar anak-anak kita.