Lar4ngan laung azan guna ‘mic’ bukan di Malaysia, polis sias4t TikToker keluar keny4taan

Orang kata, terl4jak perahu boleh diundur, terlajak kata burvk padahnya. Hal ini samalah seperti perk0ngsian yang dibuat oleh se0rang TikT0ker sehingga mendapat pelbagai kec4man daripada n3tizen.

Difahamkan, pengguna TikT0k dikenali sebagai @Syierabahari_ telah membuat kont3n mengulas tentang isv azan yang dil4ungkan menggunakan pembesar suara.

Bukan di Malaysia tapi di Indi4
Hal tersebut telah mendapat perhati4n ramai sehingga berlaku sal4h faham dengan apa yang disampaikan kepada para netiz4n tempoh hari.

Diseb4bkan itu, menerusi laporan dari Bernama, Pengarah Jabatan Siasat4n Jen4yah (JSJ) Bukit Aman Datuk Seri Abd Jalil Hassan berkata bahawa vid3o yang dibahas oleh pengguna TikT0k berkenaan tidak berl4ku di Malaysia tetapi di Pune, Indi4.

Akan si4sat ak4un TikT0k
Menurutnya, arah4n berkenaan penggunaan pembesar suara itu dibuat oleh Presid3n Maharashtra Navnirman Sena,

iaitu Raj Thackeray dan dilap0rkan dalam sebuah port4l The New Indi4n Express pada 17 April lalu.

Tambah beli3u, Raj juga mengar3hkan agar membuang semua pembesar suara dari masjid sebelum 3 Mei ini dan mengum3ndangkan ‘Hanuman Chalisa’ (puisi untuk dewa) di hadap4n masjid jika arahan itu gag4l dipatuhi.

“Selain itu, PDRM juga sedang menjalankan sias4tan terhadap -pemilik akaun TikT0k dikenali sebagai ‘Syierabahari_’ yang dilihat mengul4s isv,

berkenaan secara prov0kasi dan berkemungkinan boleh menggugat ketent3raman serta keharmonian k4um di negara ini,” katanya.

0rang ramai kena cakna isv s3nsitif
Sias4tan akan dijalankan mengikut peruntukan Seksy3n 505 (c) Kanun Kes3ksaan kerana mengeluarkan keny4taan dengan ni4t,

mengapikan mana-mana golong4n atau k4um dan Seksy3n 233 Akta Komunik4si dan Multim3dia 1998 iaitu penggunaan tidak wajar kemudahan rangkaian atau perkhidm4tan rangkai4n.

Setakat ini, sias4tan masih diteruskan dan PDRM menasihatkan orang ramai agar tidak membuat sebarang sp3kulasi yang boleh menjejaskan sias4tan.

“PDRM turut menasihatkan orang ramai agar cakna dan prih4tin terhadap lsu2 yang menyentuh s3nsitiviti agama dan k4um.

“Tindakan teg4s tanpa kompr0mi bakal diambil terhadap mana-mana individu yang sengaja menggug4t ketenteraman serta keselamat4n awam,” katanya.

@syierabahari__

Balas kepada @rez.zul #shouldbeme boleh viralkn balik ke ?😉#tiktokguru #learnontiktok #tahukahanda #foryou #fyp #pubgmjinx #viralvideos #jombelajar #islam #samasamabantu #islamindia

♬ Ya Allah – Wali

Pengguna TikT0k jelaskan hal sebenar
Menjengah ke ruangan TikT0k wanita tersebut, dia telah menjelaskan tentang apa yang diperkatakan tempoh hari sudah disal4h ertikan oleh sesetengah pih4k.

Dalam vid3o tersebut dia meneg4skan sama sekali tidak mengatakan kej4dian berkenaan berlaku di Malaysia dan ada memaklumkan ia terjadi di Indi4.

Jadi, dia meminta 0rang ramai untuk menul4rkan hal tersebut supaya sal4h faham yang berlaku dapat dijernihkan.

Sumber: TikTok @syierabahari

Pihak Portal Islamik tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Oscar’s Oasis Ya.

Jemput join group ni, sama2 kita berkongsi info islamik. inshaAllah bermanfaat disana. terima kasih atas kerja sama anda semua.
Nak Join –> Klik Disini

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut: