Mari kita sama-sama kenali Arw4h Tok Guru Nik Abdul Nik Aziz lebih dalam . Sungguh hebat orangnya ( Al-Fatihah ) .

Mari kita sama-sama kenali Tok Guru Nik Abdul Nik Aziz lebih dalam . Sungguh hebat orangnya ( Al-Fatihah ) .

Arw4h Tuan Guru Dato’ Bentara Setia , Dato ‘ Nik Abdul Aziz Bin Nik Mat . Dilahirkan pada tanggal sabtu 10 Januari tahun 1931 di Kampung Pulau Melaka , Kota Bharu , Kelantan .Arw4h merupakan anak kedua daripada 9 adik beradik .

Arw4h Tok Guru Nik Aziz juga mendapat darjah dan gelaran kebesaran iaitu Kesatria Mangku Negara ( K.M.N ) pada tahun 1974.

Arw4h juga mendapat Darjah Seri Paduka Jiwa Mahkota Kelantan Yang Amat Mulia ( S.J.M.K ) – Dato ‘ pada tahun 1995 dan gelaran Kebesaran Datuk Bentara Setia pada tahun 2010 .

Bagaimanapun sebelum Arw4h menjadi Menteri Besar , Arw4h merupakan seorang guru agama yg aktif .Arw4h juga pernah mengajar di sekolah menengah Agama Tarbiyyah Mardiah ,

Sekolah Agama Darul Anwar dn Sekolah Menengah Maahad Muhammadi yg kesemuanya terletak di Kelantan.

Arw4h jugak pernah mendapat pendidikn awal dari bapanya sendiri , Arwah Tuan Guru Haji Nik Mat Raja Banjar dim kediamannya yg terletak Pulau Melaka . Dan pernah bersekolah di Sekolah Kebangsaan Kedai Lalat ( 3 bulan ) 1936 .

Arw4h juga mampu berkomunikasi selain Bahasa Melayu seperti Bahasa Arab , Urdu , Inggeris dan Tamil .

Ini sebanyak tentang Arw4h Tok Guru Abdul Nik Aziz .

Nama penuh : Tuan Guru Dato’ Bentara Setia , Dato ‘ Nik Abdul Aziz Bin Nik Mat . Lahir : Pada 10 Januari tahun 1931 di Pulau Melaka , Kota Bharu , Kelantan , Tanah Melayu ( Malaysia ) . Tarikh Wafat : Pada tanggal 12 Februari tahun 2015 ketika umur 84 tahun .

Tempat persemadian : Tanah Perkuburan Islam Pulau Melaka ,Kota Bharu, Kelantan .
Pasangan: Datin Hajah Tuan Sabariah Binti Tuan Ishak . Anak anak: Mempunyai 10 orang Anak. Ibu Bapa : Nik Mat Raja Banjar , Aminah Abdul Majid .

Semoga dapat membantu sedikit sebanyak dan bermafaat untk mengetahui tentang arw4h Tok Nik Abdul Aziz Bin Nik Mat . Dan baca jangan lupa like , komen dan share ya , terima kasih kerana sudi membaca artikel kami . 😊

Sumber : Potral Islamik .

Pihak Portal Islamik tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Oscar’s Oasis Ya.

Jemput join group ni, sama2 kita berkongsi info islamik. inshaAllah bermanfaat disana. terima kasih atas kerja sama anda semua.
Nak Join –> Klik Disini

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut: