Masha Allah, walaupun persekitaran ditenggelami banjir, bahagian dalam masjid ini tetap kering

Masjid Jami Ihyanuddin di Kalimantan Selatan menjadi topik perbincangan kerana tidak dinaiki air walaupun persekitarannya ditenggelami banjir.

Bahagian dalam masjid yang terletak di Kampung Benua Raya, Kec. Bati-Bati, Kab. Tanah laut Kalimantan Selatan dikatakan kekal kering dan tidak ditembusi air.

Keadaan yang agak memeranjatkan memandangkan kawasan sekitar ditenggelami banjir besar. Malah, kelihatan seperti kanak-kanak sedang bermain di lopak yang ditenggelami air seperti di dalam kolam renang.

“Walaupun banjir tahun ini lebih teruk, air tidak boleh masuk ke dalam masjid,” kata perakam video itu.

Di perkarangan masjid, banjir sudah mencecah ketinggian anak lembu dewasa. Di teres masjid yang lebih tinggi, air banjir mencecah paras buku lali.

Apabila pintu masjid dibuka, bahagian dalam masjid tetap kering. Tiada langsung air banjir yang membanjiri lantai masjid.

“Tiada air di dalam. Subhanallah masyaallah, masjid tidak dinaiki air, ada banjir, tetapi masjid tidak dinaiki air,” katanya. Bahagian dalam masjid itu sendiri lebih tinggi daripada teres masjid, jadi air banjir tidak boleh masuk.

Namun seperti yang kita sedia maklum, paras air banjir di Kalimantan Selatan sering berubah-ubah bergantung kepada intensiti hujan. Video ini juga v1ral dan mendapat kekaguman daripada netizen.

Sumber: fa cebo ok