Masjidil Haram, Masjid Nabawi boleh s0lat dengan kapasiti penuh

Makkah: S0lat berjemaah dengan kapasiti penuh dibenarkan di Masjidil Haram, Makkah dan Masjid Nabawi, Madinah bermula Ahad ini.

Demikian antara enam perkara berkaitan kelonggaran prosedur operasi standard (SOP) Cov-lq terbaharu yang diumumkan kerajaan Arab Saudi pada Jumaat.

Menerusi infografik yang dimuat naik di laman Twitter rasminya, Kementerian Dalam Negeri (MOI) Arab Saudi memaklumkan k3raj4an tidak lagi mew4jibkan,

pemakaian pelitup sep4ruh mvka di tempat terbuka, kecuali di beberapa tempat tertentu dan tertutup termasuk di kedua-dua masjid suci berkenaan.

“Pekerja dan pengunjung dua masjid suci tetap diwajibkan memakai pelitup muka sepanjang berada di dalamnya, selain wajib berdaftar menerusi aplikasi Eatmarna atau Tawakkalna,” katanya.

Kem3nt4ri4n juga memberi keb3nar4n kepada sist3m pengangkutan awam, restoran, panggung wayang, dewan acara dan sebagainya untuk beroperasi pada kapasiti penuh tanpa tertakluk kepada arahan penjarakan fizikal.

Bagaimanapun, hanya penerima dua d0s v4ksin yang dibenarkan memasuki kesemua premis berkenaan.

Kebenaran ini juga diberikan kepada golongan yang dikecualikan daripada mengambil v4ksin atas faktor k3sih4tan dengan mereka diwajibkan memakai pelitup separuh muka.

Menurut kem3nt3ri4n itu lagi p3njar4kan fizikal dan pemakaian pelitup separuh muka masih diwajibkan di tempat-tempat yang tidak dapat disahkan tahap kesihatan pengunjungnya menerusi aplikasi Tawakkalna.

Pemilik premis awam dan swasta pula wajib mengesahkan tahap v4ksin4si pengvnjung mel4lui aplikasi Tawakkalna seb3lum mer3ka dibenarkan mem4suki premis masing-masing.

kredit: Metro