Mengharukan, Pemuda Ini Terpaksa Tinggalkan Jenaz4h Ayahnya Demi Ikut ujian pengambilan anggota polis

Seorang pemuda dari Kabupaten Humbang Hasundutan, Sumatera Utara, baru-baru ini menjadi tumpuan orang ramai kerana dia terpaksa meninggalkan jenazah ayahnya untuk mengambil ujian polis.

Kisah ini pertama kali dikongsi oleh akaun Facebook LelyMozz, yang menunjukkan seorang pemuda memakai t-shirt hitam dan seluar jeans hitam memakai kasut untuk pergi.

Sementara itu, di belakang pemuda itu juga terlihat mayat ayah yang terbaring ditutup dengan beberapa kain. Berdasarkan maklumat dalam siaran,

diketahui bahawa pemuda itu terpaksa pergi tanpa menghadiri perarakan pemakaman ayahnya, kerana dia harus meneruskan cita-citanya.

“Anak bujang ini harus pergi dan meninggalkan mayat ayahnya yang masih terbaring kaku di rumahnya. Kerana dia harus meneruskan impiannya di polisi, “kapsyen itu dibaca, seperti yang dikutip oleh Indozone, Sabtu (17/4/2021).

Diketahui, bapanya meninggal pada hari yang sama dengan jadual pemuda itu untuk mengikuti ujian. Walaupun sedih ditinggalkan oleh ayahnya, pemuda itu tetap pergi untuk mengambil ujian pegawai polis yang juga merupakan permintaan terakhir ayahnya.

“Hari ini adalah ujian dan pagi itu ayahnya meninggal. Dia sedih, tetapi dia harus memenuhi impian dan pesanan terakhir ayahnya, “kapsyen itu berbunyi.

Muat naik itu juga viral di media sosial, dan menuai pelbagai komen dari netizen yang juga terharu dengan keadaan yang dialami oleh pemuda itu.

Namun, kisah menular tersebut mengandungi pernyataan yang tidak betul bahawa Todu Silaban dituduh meninggalkan jenazah ayahnya untuk menduduki peperiksaan keahlian polis.

Sepupu Todu, Guntur Tinambunan, muncul untuk menjelaskan kes sebenar dan menuntut agar penghantaran yang diposkan di Facebook oleh seorang wanita dipadamkan.

Kerana Guntur tinggal di Tangerang, dia hanya menerima pemberitahuan mengenai kematian tersebut melalui kumpulan WhatsApp ahli keluarga.

“Kerana saya tinggal jauh di Tangerang, saya hanya menerima maklumat melalui WhatsApp mengenai kematian cik saya,” jelasnya.

Sumber: tribunpembacablog

Apa kata awak? Sudah baca sila kongsi, suka dan komen, terima kasih