Mimpi Bertemu Orang Yang Telah ‘Tiada’. Ini Maksud Dari Mimpi Tersebut

Seseorang seringkali bermimpi ketika mereka sedang tertidur lena, namun ada sebahagian dari orang-orang telah bermimpi bertemu dengan orang-orang,

terdekat mereka yang telah meningal dunia dan ternyata ada makna mimpi bertemu orang yang sudah meningga4l dunia.

Mengapa kita boleh bermimpi bertemu dengan orang yang sudah meningg4l? Dan apakah makna disebalik mimpi itu?

Ramai orang yang menganggap mimpi hanyalah mainan tidur semata sehingga tidak ada maksud di dalamnya, namun ada sebahagian orang yang percaya bahwa setiap mimpi memiliki maksud dan malah sebagai,

pertanda adanya hal baik atau buruk. Salah satu mimpi yang dipercaya memiliki maksud tertentu adalah mimpi bertemu dengan orang yang telah meniggal dunia.

Ada beberapa maksud tentang mimpi bertemu dengan anggota keluarga yang sudah meningal, diantaranya adalah:

1. Sebagai pertanda kerinduan

Erti mimpi bertemu orang yang sudah mninggal adalah sebagai pertanda bahawa orang itu sangat merindukan orang yang telah tiada tersebut seperti orang tua, saudara,

dan teman. Setelah bermimpi maka tidak perlu difikirkan sangat dan sebaiknya segera mendoakan orang yang telah hadir dalam mimpi tersebut agar mendapat ketenangan dan jangan lupa sekali-kali mengunjungi kubur mereka.

2. Pertanda adanya pesan dari arw4h

Ada beberapa orang yang berpendapat bahwa bermimpi bertemu dengan orang yang sudah m3ninggal bererti bahwa 4rwah ingin menyampaikan pesan kepadanya kerana semasa hidupnya masih ada urusan yang belum terselesaikan.

3. Pertanda akan mendapat pertolongan

Pendapat lainnya mengatakan bahawa bermimpi bertemu dengan orang telah meningg@l dunia adalah pertanda akan mendapat pertolongan dari seseorang yang akan menyelesaikan masalah yang dihadapi orang tersebut.

4. Arwah mengharapkan kiriman doa

Maksud lain adalah arwah mengirimkan pesan kepada anggota keluarganya yang masih hidup untuk mengirimi mereka doa agar mendapat ketenangan di akhirat.

Sehingga sebaiknya setelah bermimpi hal tersebut langsung mendoakan arwah yang telah dimimpikan.

5. Sebagai bentuk kenangan dari masa lalu.

Kita mungkin memiliki banyak kenangan dengan orang yang sudah meniggal tersebut. Kenangan yang sangat berarti dan tersimpan di memori alam bawah sadar kembali muncul dalam bentuk sebuah pengalaman mimpi.

Mimpi dari kenangan masa lalu ini biasanya berkaitan dengan kebiasaan yang dilakukan bersama almarhum dimasa lalu.

Hal ini tentu juga membuat rindu yang kita rasakan sedikit terjawab setelah bertemu seperti di dunia nyata ketika bermimpi. Apalagi jika dalam mimpi kita boleh melihatnya tersenyum bahagia.

Jadi tidak ada yang perlu ditakutkan dengan mimpi bertemu dengan orang yang telah tiada.

Itulah beberapa maksud mimpi bertemu orang yang sudah meniggal yang dipercayai oleh sebahagian besar orang dan telah tersebar dalam masyarakat.

Namun, semua maksud tersebut belum dapat dibuktikan kebenarannya dan hanya berkembang sebagai mitos yang dipercayai oleh ramai orang.

Selain mimpi bertemu dengan orang yang telah tiada, malah ada pula mimpi becakap dengan orang meningal. Mimpi itu juga sebenarnya mempunyai makna,

yang tersembunyi di dalamnya iaitu sebagai pertanda bahawa semua yang diusahakan oleh orang tersebut akan sia-sia dan tidak berhasil.

Namun sebagai makhluk yang beriman, sebaiknya tidak langsung percaya dengan pertanda tersebut kerana makna yang terkandung dalam mimpi tersebut merupakan penafsiran dari manusia saja dan belum terbukti kebenarannya.

Mimpi tersebut dapat mendekati nilai kebenaran jika orang yang bermimpi berperilaku baik dan jujur dalam kehidupannya dan sebelum tidur selalu membersihkan diri terlebih dahulu dan mengambil air wuduk.

https://www.youtube.com/watch?v=bwY9maIms7Y
Selanjutnya adalah mimpi tentang anggota keluarga yang telah pergi seperti datuk-nenek, ayah-ibu, dan adik-kakak. Menurut penelitian spiritual yang telah dilakukan,

ternyata banyak orang yang memimpikan anggota keluarganya yang telah meningal oleh kerana alasan psikologi seperti kerisauan terhadap kehidupan arw4h,

di akhirat dan rasa bersalah yang ditimbulkan oleh kurangnya waktu bersama dengan 4rwah sewaktu masih hidup.