Mufti PerIis Mahu Hukuman M𝚊ti Ke Atas Pemandu M𝚊buk Yang Menyebabkan Kem𝚊tian. Ramai Setuju

Satu hu kuman yang teramat berat hendaklah diberikan kepada sesiapa yang menyebabkan kec3deraan apatahlagi kem4tian anggota PDRM,

atau selainnya yang sedang bertugas untuk kepentingan awam di jalanraya. Ar4k ternyata telah memus nah banyak nyawa dan harta.

Pemandu mabuk yang menyebabkan kem4tian anggota keselamatan patut dipertimbangkan untuk hu kuman m4ti atau penjara seumur hidup serta s3bat. Tiada alasan untuk meringankan hu kuman. Jika dibiarkan,

nyawa insan-insan yang sedang berbakti kepada negara dengan mudah dir4gut oleh ‘kaki m4buk’.Mufti Perlis, Dr. Mohd Asri Zainul Abidin atau lebih dikenali sebagai Dr. MAZA berkata, kerajaan perlu mengenakan hu kuman berat kepada pemandu m4buk.

“Satu hu kuman yang teramat berat hendaklah diberikan kepada sesiapa yang menyebabkan kec3deraan apatah lagi kem4tian anggota PDRM atau selainnya yang sedang bertugas untuk kepentingan awam di jalanraya.”

jelas beliau dalam satu kenyataan hari ini. Beliau turut mencadangkan hu kuman m4ti dikenakan terhadap pemandu m4buk yang menyebabkan kem4tian.

“Ar4k ternyata telah memus nah banyak nyawa dan harta. Pemandu m4buk yang menyebabkan kema4tian anggota keselamatan patut dipertimbangkan untuk hu kuman m4ti atau penjara seumur hidup serta sebat.

Tiada alasan untuk meringankan hu kuman. Jika dibiarkan, nyawa insan-insan yang sedang berbakti kepada negara dengan mudah dir4gut oleh ‘kaki m4buk’.”

Semalam, seorang anggota polis yang bertugas di sekatan jalan raya di lebuhraya LEKAS m4ut setelah dil4nggar oleh sebuah kereta disyaki dipandu oleh pemandu di bawah pengaruh alkohol.

Dalam kejadian jam 3 pagi itu, m4ngsa, Koperal Safwan Muhammad Ismail yang juga anggota polis Ibu Pejabat Polis Daerah Kajang m4ut di tempat kejadian.

Insiden pem4ndu m4buk menyebabkan kemalangan pada musim PKP ini meningkat kepada 5 kes, dan ini merupakan kes pertama yang mer4gut nyawa anggota barisan hadapan.

Ketua Polis Negara dalam satu kenyataan hari ini mahu hu kuman maksimum dikenakan terhadap pemandu m4buk yang menyebabkan kem4tian anggota beliau.

“Tindakan undang-undang akan diambil terhadap pemandu berkenaan. Saya berharap, dia akan dikenakan hukuman maksimum atas perbuatannya sebagai pengajaran supaya tidak berulang lagi.“ kata beliau lagi.

Pihak Portal Islamik tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Oscar’s Oasis Ya.

Jemput join group ni, sama2 kita berkongsi info islamik. inshaAllah bermanfaat disana. terima kasih atas kerja sama anda semua.
Nak Join –> Klik Disini

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut: