P0lis Sias4t Pendakwah Kec4m Aktiviti Bersihkan KuiI Semasa B4njir.

P0lis Sias4t Pendakwah Kec4m Aktiviti Bersihkan KuiI Semasa B4njir.

PETALING JAYA: P0lis akan menyi4sat seorang pendakwah yang mengecam umat Islam membersihkan rumah ibadat agama lain
selepas b4njir melanda beberapa negeri baru-baru ini.

Ketua P0lis Daerah Sentul, Beh Eng Lai mengesahkan menerima laporan sebuah NGO berhubung perkara itu.

Beliau berkata, p0lis Shah Alam akan menyi4sat aduan itu memandangkan laporan sama turut diterima di sana.

Beh memberitahu FMT, aduan itu akan disi4sat kerana melukakan perasaan agama mana-mana orang dan penyalahgunaan internet.

Kes itu difailkan mengikut Seksyen 298 K4anun Keseksa.an serta Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Terdahulu, Pertubuhan Hak Asasi Manusia Global (GHRF) membuat laporan terhadap Idris Sulaiman dengan mendakwa pend4kwah itu membuat komen terhadap ag4ma minoriti.

Idris dilaporkan berkata, umat Islam dilarang membersihkan rumah ibadat lain, walaupun semasa misi bantuan b4njir.

Beliau dipetik The Vibes sebagai berkata, perbuatan itu sama seperti membersihkan kedai jvdi dan disko, sambil menambah kuiI adalah rumah sy4itan.

Idris dikatakan memuat naik video itu ke Facebook kumpulannya, “Ilmu Salaf Dot Com”.

Ketua GHRF, S Shashi Kumar berkata, lebih 100 laporan p0lis dibuat di seluruh negara terhadap kenyata.an Idris setakat ini.

Beliau menggesa keraja.an melindungi agama minoriti daripada dicemari dan menggesa undang-undang keharmonian k4um digubal.

FMT telah menghubungi Idris untuk mendapatkan komen.

Sumber: FMT

(VIDEO) USTAZ AZHAR BERITAHU BAHAWA UM4T ISLAM TAK BOLEH BERSIH RUMAH IBADAT LAIN, SEKALI INI REAKSI P4DU ZAKIR NAIK

PETALING JAYA – Pendkwah antarabangsa, Dr. Zakir Naik mempertahankan kenyataan penceramah bebas, Ustaz Azhar Idrus bahawa umat Isl4m tidak boleh membersihkan rumah ib4d4t ag4m4 lain.

Zakir dalam satu rakaman video berkata, beliau bersetuju sepenuhnya dengan pandangan tersebut kerana perkara itu melib4tkan syari4h Islam.

“Ustaz Azhar Idrus ketika ditanya (dalam ceramah) adakah umat Isl4m boleh bersihkan. Beliau berkata perkara itu tidak dib3n4rkan dalam Isl4m. Ramai orang mengkr1tl
beliau.

“Saya pernah berjumpa dengan beliau sebelum ini. Bagi saya beliau adalah orang yang berilmu dan jawapan itu betul. Saya bersetuju sepenuhnya dengan beliau,” katanya menerusi rakaman video tersebut.

Zakir berkata, larangan tersebut bagaimanapun tidak menjadikan umat Islam sebagai m.vsvh peng4nvt ag4m4 lain kerana perkara itu adalah kepercayaan bagi um4t Isl4m.

Kata beliau, meskipun begitu umat Islam harus membantu dengan memberi sumb4ngan lain termasuk wang untuk mendapatkan raw4tan, membeli perabot dan sebagainya.

Isu berkenaan timbul selepas Ustaz Azhar Idrus menjawab soalan sal4h seorang peserta ceramahnya baru-baru ini bahawa umat Isl4m tidak boleh membersihkan rumah ibadat berh4la.

Sebelum ini tul4r rakaman video beberapa penuntut Universiti Isl4m Antarabangsa Malaysia (UIA) members1h kvil Hlndv di Taman Kelang Utama, Klang, Selangor.

‘Tak boleh bersihkan rumah ib4d4t bukan Isl4m’ – Ceramah Ustaz Azhar Idrus undang pertik4ian netizen

Netizen membid4s pendakwah selebriti Azhar Idrus atas ceramahnya mengapa um4t Isl4m harus meng3l4k membersihkan rumah ib4d4t bukan Isl4m yang terjej4s akib4t banjir.

Dalam video yang disiarkan di akaun TikTok rasminya, Azhar merujuk kisah Nabi Ibrahim, yang pergi ke kuil di bandarnya untuk mer0b.0hkan berhal4 mereka.

“Lihatlah kisah Nabi Ibrahim. Adakah dia membersihkan (kvil) atau adakah dia ‘k4t0k’ (bahasa Melayu utara untuk ‘p.vkvl’)?

“Kita tidak boleh ‘mengh3ntam’, kerana kita hidup dalam negara berbilang kaum. (Jika kami berkata demikian) ia akan menjadi fitn.4h, adakah anda faham?

“Jadi, jangan masuk c4mpur. Ini urusan anda sendiri dan agam4 anda sendiri. Kepada penyemb4h berh4la, kami tidak mahu (c4mpur tangan).”

Dalam video berduras1 lebih seminit itu, Azhar berkata mereka yang berag4ma Isl4m hanya boleh members1hkan masjid dan surau, tetapi tidak boleh membersihkan rumah ibadat agam4 lain.

“Bolehkah orang Islam membersihkan kvil Hindv yang terjej4s akib4t banjir? Tiada apa yang perlu dibersihkan.

“Kita ada ag4m4 sendiri. Kita boleh members.ihkan masjid dan surau, tetapi kita tidak mencuc1 berh4la. Dan melalui itu, kita dapat membez4kan orang yang beriman dengan orang yang tidak beriman.”

Bagaimanapun, dia menambah bahawa “semasa zaman Nabi Muhammad, seorang lelaki berkulit gelap akan sentiasa membantu membersihkan m4sjid.”

“Pada zaman nabi, kita digalakkan untuk mencuci masjid. Sehinggakan seorang lelaki berkulit gelap, seorang N****, akan sentiasa membersihkan masjid.

“Dia tiba-tiba hil4ng pada suatu hari, dan nabi bertanyakan keberadaannya. Apabila nabi dimaklumkan bahawa lelaki itu telah meningg4l dunia, dia bertanya di mana kubvrnya.

“Nabi berkata sangat mulia baginya untuk mencuci masjid, maka, baginda mendoakan baginda di atas kvbur,” katanya.

Video itu, yang ditayangkan sejak semalam, telah mendapat kira-kira 33,200 suka dan 3,303 komen.

Semakan oleh The Vibes mended4hkan bahawa nasihat Azhar telah menimbolkan tindak balas, dengan pengguna platform media sosi4l meny0rot pendakwah kerana tidak sensitiif terhadap kesus4han yang dihad.api m4ngsa b4njir.

Dalam respons kepada video tersebut, Rubha Raman Kutty mengges4 pend4kwah itu melihat sendiri masal4h yang dihadapi umat Islam.

“Baiklah ustaz, saya terima (penjelasan). Lain kali jangan beri kuliah dan cuba lihat sendiri mas4lah yang dihadapi oleh peng4nut agama anda sendiri. Terima kasih,” katanya.

Seorang lagi pengguna yang hanya dikenali sebagai Huhu berkata adalah jelas bahawa umat Islam “mementingkan diri sendiri dan tidak bertol4k ansur kerana engg4n membantu kaum lain dalam kerja-kerja pembersihan di rumah ibadat mereka”.

“Agama lain telah membantu kami membersihkan masjid kami, tetapi kami menunjukkan kepada mereka sikap ekstr3mis dan rad1kal.”

Sementara itu, Sakthiswaran Sakthis berkata ramai pendak.wah Islam nampaknya hanya bercakap tetapi tiada tind4kan.

Beliau mend4kwa tidak pernah melihat mana-mana pendkwah turun padang menghulurkan bantuan kepada orang ramai.

“Ustaz sangat ramai dan apabila bercakap tentang ceramah, mereka adalah nombor satu.

“Tetapi apabila ia datang ke lapangan untuk membantu orang ramai, di manakah semua pendakwah ini?”

Pengguna TikTok Nallubaby Gunaliny menyatakan sent.imen yang sama dan mengges4 Azhar supaya mengambil kira kata-katanya.

“Adakah anda membantv rakyat? Apa mas4lahnya sekarang? Tolong perhatikan apa yang anda katakan, Ustaz. Tak guna macam ni.

“Tuhan sedang memerhati dan dia tahu apa yang kamu katakan,” kata Nallobaby.

Menjawab video yang sama, AizatonTikTok berkata dia masih akan menaw.arkan untuk membersihkan kuil, kerana dia berpeg4ng kepada ajaran Islam, termasuk menghorm4ti agama lain.

“Sebanyak mana orang lain membantu kami membersihkan masjid, saya akan membantu mereka membersihkan kuiI. Hormat.”

Bagaimanapun, ada netizen yang bertentang mat4 dengan Azhar berhubung perkara itu.

Pengguna TikTok Nadraja@GK bersetuju dengan pendakwah itu, berkata: “Itu betul dan fakta. Itulah sebabnya apabila meminta bantuan daripada orang Islam, terdapat banyak bat.asan. Saya faham.”

Seorang lagi pengguna bernama Ayla berkata orang Islam tidak pernah menjadi orang yang berkir4.

“Kami menghormati antara satu sama lain. Orang Islam tidak pernah menjadi orang yang berkira. Hanya kerana kami tidak dapat membantu membersihkan kuil, agam4 kami dih1na.”

Sementara itu, seorang lagi pengguna, “sudip bin senduk”, berkata tidak s4lah untuk berbuat baik, tetapi apabila melibatkan perkara berkaitan ag4ma, sebaiknya menj4uhkan diri.

Beberapa hari lalu, video yang mendokumentasikan usaha sukarelawan muda, termasuk pelajar dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia membersihkan sebuah kuil Hindu di Klang terse.bar di media sosi4l.

Video Nallan Dhanabalan mengenai acara meny3ntuh h4ti itu sejak itu telah mendapat lebih 65,700 suka di TikTok, dengan video itu turut dikongs1 di Twitter oleh kartunis tempatan Zunar.

Sebelum ini, Nallan berkongs1 video sekumpulan budak lelaki India membersihkan masjid berhampiran Klang yang terjej4s akib4t banjir.

Dalam video itu, sekumpulan budak lelaki India dilihat sibuk membersihkan masjid dengan tangan penuh dengan mop dan baldi.

PERHATIAN : KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HIN44N ATAUPUN CAC14N.

Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Terima kasih.

sumber: Portal Islamik

Pihak Portal Islamik tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Oscar’s Oasis Ya.

Jemput join group ni, sama2 kita berkongsi info islamik. inshaAllah bermanfaat disana. terima kasih atas kerja sama anda semua.
Nak Join –> Klik Disini

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut: