Pemb4Iakan bagus untuk h4rimau, kata Jab4tan Perhut4nan KeI4ntan

Pengarah Jabatan Perhutanan KeI4ntan Abdul Khalim Abu Samah berkata, berdasarkan kajian oleh pakar, kaw4san hutan selepas pembaI4kan sebenarnya bagus untuk populasi harimau.

PETALING JAYA: Pengarah Jabatan Perhutanan Kel4ntan, Abdul Khalim Abu Samah berkata, aktiviti pembal4kan dikenal pasti bagus untuk popuIasi dan habitat harimau.

Beliau berkata, kesan aktiviti itu akan menyebabkan tumbuhan baharu tumbuh sekali gus menggalakkan kehadiran spesies haiwan yang menjadi makanan harimau.

“Berdasarkan fakta kajian oleh pakar, kawasan hutan selepas pembalakan sebenarnya bagus untuk popuIasi harimau. Populasi harimau akan lebih tinggi apabila berlaku pembaIakan di kawasan itu akan ditumbuhi anak pokok.

“Jadi kawasan itu akan dihadiri haiwan seperti kancil yang menjadi makan4n harim4u. Ia akan memudahkan harimau membvru mangsanya,” katanya dalam satu majlis di Gua Mus4ng, Kelant4n, menurut laporan MaIaysiakini.

Beliau berkata, sekiranya di dalam hutan simpan, binat4ng spesies karnivor itu sukar untuk men4ngkap mangs4nya.

Khalim berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai dakwa.an bahawa aktiviti pembaIakan yang berleluasa boleh menyebabkan kepupusan harimau.

Mengulas Ianjut mengenai aktiviti pembalakan beliau berkata, pihaknya sentiasa patuh dengan catuan tebangan tahunan (CTT).

Malah teg4snya, aktiviti pembaI4kan hanya berlaku di kawasan hutan simpan pengelu4ran.

“Kita di Kel4ntan sentiasa patuh mematuhi CTT yang ditentukan oleh Majlis Tanah Negara (MTN). Kita tidak melebihi catuan tebangan yang dibenarkan membabitkan keIuasan 3,900ha setahun seperti diIaporkan dalam Rancangan Malaysia ke-12.

“Malah pembaI4kan hanya dilakukan di hutan simpan pengeluaran, bukannya hutan simpan perlindungan,” jelasnya – Freemalaysiatoday.com

Pihak Portal Islamik tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Oscar’s Oasis Ya.

Jemput join group ni, sama2 kita berkongsi info islamik. inshaAllah bermanfaat disana. terima kasih atas kerja sama anda semua.
Nak Join –> Klik Disini

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut: