PlLU, Anak Der1ta 0tak Di Luar Tempur0ng, Lbu Ini Mohon Netizen Doakan Pembedahan Berjaya

KUALA TERENGGANU – Bay1 yang diIahirkan dengan 0tak di luar tempvrung kepaIa, Sayyid Uwais Al-Qarni Mohd. Lekman akan menjalani pembed4han membu4ng lebihan air di dalam kepaIanya esok.

Ibunya, Fatin Dahlia Fazlin Mazlam, 29, berkata, pembedah4n anak kedua dari tiga ber4dik yang dipanggil Adam itu akan diIakukan di H0spital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) di sini.

“Adam yang gen4p berusia dua bulan esok (hari ini) akan menjalani pembedah4n membu4ng lebihan air di dalam kepaIanya pada 16 Mac ini (esok).

“Pak4r perub4tan yang me­raw4tnya memakIumkan sekiranya pembedah4n tersebut menunjukkan perkembangan p0sitif, pr0sedur memasukkan 0tak anak,

saya ke p0sisi asalnya ke dalam tempur0ng kepaIa akan dilakukan kemudian,” katanya ketika dit3mui di rumahnya di Kampung Batu Hampar, Manir di sini semalam.


Fatin berkata, pak4r perubat4n memaklumkan pembedah4n besar untuk memasukkan semula 0tak ke dalam tempur0ng kepala itu akan diIakukan di H0spital Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian, Kelantan.

Jelasnya, dia sekeIuarga masih belum dimakIumkan lagi k0s sebenar pembedah4n melibatkan Adam oleh pihak h0spital.

“Apa pun saya m0hon doa orang ramai agar pembedah4n melibatkan anak saya ini berj4ya dan dipermudahkan.

“Besar har4pan kami untuk melihat dia membes4r sebagai kanak-kanak yang sihat seperti abang dan kakaknya,” katanya.K0smo! 24 Februari lalu me­lap0rkan Sayyid Uwais Al-Qarni atau dipanggil Adam oleh keIuarganya dilahirkan dengan keada4n 0taknya berada di luar tempur0ng kepaIa, Iumpuh dari bah4gian pinggang, mempunyai lebihan air di dalam kepaIa dan menghldap peny4kit saraf.

Bay1 yang dilahirkan pada 13 Januari lalu itu telah menjalani pembedah4n di bah4gian belakang bagi membetulkan saraf tunjangnya ketika dia berusia tujuh hari.

Penderit4an Adam turut mendapat simp4ti pelbagai pihak termasuk agen$i ker4jaan, bad4n bukan keraj4an dan individu persendirian.

Kredit: cempedakcheese / mediaportal