Rɑkyɑt MɑIɑysiɑ Dɑh Bersediɑkah Untuk AmbiI Dos Vɑksin Ketigɑ ?

Sebuah p0rtal berita tempatan hari ini melaporkan bahawa pene’rima v4ksin Sinovac disarankan untuk ambil d0s ketiga, ini disebabkan antibodi menurun selepas 6 bulan dari tarikh sunt1kan kedua.

Pakar p4kar kesihatan tempatan mencadangkankan agar penerima vaksin Sinovac di Malaysia menerima d-s pengga’lak susulan kajian antarabangsa mendedahkan antibodi penerima menurun selepas 6 bulan menerima d0s kedua.

Sehubungan dengan itu, Menteri Penyelaras Program Imunisasi C0vid-19 Kebanggaan (PICK), Khairy Jamaluddin berkata kumpulan pakar akan,

mengemukakan beberapa syor berkenan d0s ketiga atau booster short vaksin C0vid-19 pada Mesyuarat Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Vaksin C0vid-19 minggu depan.

“Saya difahamkan, kumpulan pakar akan membuat beberapa syor berkenaan dengan booster shot atau d0s ketiga dan ini juga ada kaitan dengan pemberian vaksin yang berbeza-beza,” Khairy.

“Negara lain belum buat keputusan, cuma ada satu, atau dua negara yang telah memberi gambaran bahawa mereka akan memberi d0s ketiga” tambah beliau.

Beliau juga berkata negara seperti UAE dan beberapa negara di Timur Tengah juga mengesyorkan d0s ketiga untuk rakyat di negara tersebut yang telah menerima sunt1kan v4ksin Pfizer.

Khairy juga berkata kadar vaksinasi perkapita di negara ini antara yang tercepat di dunia. Semalam seramai 553, 871 d0s sunt1kan telah diberikan di seluruh Malaysia. Sejumlah 351,112 untuk d0s pertama dan selebihnya untuk penerima d0s kedua.

Sebelum ini juga Ff1zer Biontech ada mengemukakan cadangan untuk memohon kelulusan bagi menjalankan sunt1kan ketiga.

Ini mengikut kajian yang dijalankan sunt1kan kali ke tiga memberi perlindungan antibodi 5 hingga 10 kali lebih tinggi terhadap virus C0vid-19.

Namun ramai yang berpendapat adalah lebih baik kerajaan menumpukan kepada pemberian d0s pertama dan kedua terlebih dahulu,

sebelum bergerak kepada d0s ketiga. Ini berikutan ramai lagi yang masih belum sempurnakan sunt1kan pertama dan kedua.

Semoga perk0ngsian ini bermanfaat, sila kongsi dan berikan komen untuk membantu kami menambah baik halaman ini.

Sumber Faceb00k via HarianArticles via online58times