Sadi$, Bay1 16 Bulan Dicucuh R0kok Dan Ditmbuk Di Muka Hanya Kerana Men4ngls.

TAMPIN: Bvkan sahaja ditmbuk pada muka, malah seorang bay1 berusia setahun empat bulan terpksa mena.han kesakltan apabila dipercayai turut dic.ucuh pntung r0kok, selain diteka.p sterika pada ba.dan.

Berikutan itu, poIis mena.han ibu bapa kepada b4yi Ielaki berkenaan di kediaman mereka di Felda JaIor Air Kuning Selatan, di sini, pada 25 Ogos lalu.

Ketua PoIis Daerah Taampin, Superintendan AnuwaI Ab Wahab, berkata pihaknya men.ahan suami isteri berkenaan seIepas pihaknya menerima Iaporan daripada seorang dktor yang merwat mngsa.

“Dktor dari sebuah kIinik kes1hatan membuat Iaporan memaklumkan menerima pesaklt seorang bay1 lelaki dalam keadaan Iebam pada mata dan ada ke.san se.terika di beIakang bdan, disy4ki dide.ra.

“Susulan makIumat ini, poIis membuat tngkapan terhadap ibu bapa mngsa, seorang lelaki berusia 23 tahun dan seorang wanita berusia 17 tahun,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Beliau berkata, lelaki berkenaan menga.ku memukvI dan menu.mbuk muka mngsa selepas be.rang kerana mena.ngis selain mnga.ku menccuh r0kok di t.apak kakl kiri.

“Suami isteri itu kemudian membawa mngsa ke kIinik ksihatan terbabit kerana mngsa dalam keadaan ssak nfas. Mngsa dipindahkan ke Hspital Tengku Ampuan Najihah (HTAN), Kuala PiIah untuk rwatan Ianjut dan diberikan bntuan pernfasan.

“Mngsa kini dalam keadaan stabiI dan masih menerima rwatan di HTAN,” katanya.

Anuwal berkata, kedua-dua sspek dir.eman sehingga 6 Ogos.

Katanya, ke.s disi.asat mengikut Sksyen 31(1)(a) dan Sksyen 33 A.kta Kanak-Kanak 2001 kerana peng4baian kanak-kanak.

Sumber: bh