Saintis Ramal Bumi Sudah Di Ambang Musn4h, 99.9% Kehidupan Bakal Leny4p

Para saintis dari Institut Teknologi Massachusetts (MIT) memberi am4ran perubahan iklim mendorong lautan ke ambang keh4ncuran. Dengan situasi ini, saintis menganggarkan bahawa 99.9 peratus daripada semua kehidupan di bumi berpotensi musn4h.

Memetik laporan Futurism, keblmbangan para saintis bahawa nasib kehidupan di bumi akan menjadi seperti zaman dinosaur, di mana kepvpusan hidupan di bumi sebelum ini disebabkan kesan aster0id gerg4si.

Bagaimanapun para pakar melihat kepvpusan besar-besaran akan berlaku pada masa akan datang disebabkan oleh kesil4pan manusia sendiri.

Menurut ahli, geofizik MIT Daniel Rothman dan kajiannya yang diterbitkan dalam jurnal Science Advances, aktiviti manusia berpotensi untuk mengg4nggu kitaran karbon global dan mencetuskan mal4pet4ka ekologi selama 10,000 tahun.

Beliau turut memberi ramalan, di mana akan berlaku keh4ncuran Bumi pada akhir abad ini. Kajian itu juga memfokuskan perubahan dalam kitaran karbon sepanjang 540 juta tahun yang lalu, termasuk lima kepvpusan besar-besaran yang pernah terjadi.

Berdasarkan kajiannya, Profesor Rothman mendakwa Bumi mungkin berada dalam tempoh ‘gelap’ pada tahun 2100. “Ini menyebabkan mal4pet4ka seluruh planet yang boleh bertahan sehingga 10,000 tahun,” katanya.

Para saintis MIT blmbang tentang jumlah karbon yang terkandung dalam lautan akibat daripada pelepasan gas rumah hijau buatan manusia. Terlalu banyak karbon di lautan menjadikan air terlalu berasid dan berpotensi tidak mesra kepada banyak spesies.

Menurut Profesor Rothman, sekurang-kurangnya empat daripada lima kepvpusan besar-besaran yang lalu telah dikaitkan dengan peningkatan kadar perubahan dalam kitaran karbon.

Kini, manusia melepaskan terlalu banyak karbon ke atmosfera sehingga peristiwa geologi yang pernah berlaku dulu akan kembali dalam tempoh yang singkat.

“Apa yang kita lihat hari ini adalah sangat serlus; namun, saya tidak tahu berapa banyak masa yang diperlukan untuk membawa kita ke titik krisls yang akan mewujudkan mal4pet4ka global untuk ekosistem global,” katanya.

Masalah utama hari ini, menurut pakar, adalah mengawal manusia daripada terus mencem4rkan alam sekitar dan mencari jalan untuk mengurangkan tahap karbon dioksida di atmosfera.

sumber: thevocket