Selalu Rasa Malas Nak Beribadah, Ada Punca Yang Menjadi Penyebabnya

Adakah anda sedar apa yang menyebabkan diri malas beribadah? Sebenarnya kita mampu baca quran sehari 1 juzuk, tapi kenapa rasa malas,

kita juga mampu untuk tahajud tapi malas melakukannya sekalipun terbangun di sepertiga malam terakhir. Kenapa terjadinya begitu? Mari kita ambil tahu penyebabnya:

1. M4ksiat

Dosa m4ksiat yang dilakukan oleh diri kita akan membuat tubuh ini berat melaksanakan ibadah, fikiran dan hati pun akan gelisah dan tidak menemukan kenikmatan ketika beribadah, jadi sekalipun melakukan ibadah kita bergegas untuk selesai.

Mari kita semak m4ksiat yang telah dilakukan oleh anggota tubuh kita, mata berpotensi melakukan m4ksiat dengan melihat sesuatu yang diha ramkan, misalnya melihat au rat wanita yang terbuka,

apakah kita suka melakukan hal tersebut? Menikmati au rat orang lain yang tersingkap. Maka hentikan perbuatan ini jika mahu diri rajin beribadah.

Selanjutnya, telinga kita, berpotensi m4ksiat dengan cara mendengar hal-hal yang tak diperkenankan oleh Allah. Misalnya mendengar ghibah, kata-kata makian,

perkataan dus ta, astaghfirullah mungkin sering sangat ya kita melakukan hal ini. Malah sangat sukar untuk menitiskan air mata ketika mendengar lantunan ayat quran.

Tambahan lagi mulut kita, sering berm4ksiat membicarakan keburukan orang lain, berkata k0tor atau lvcah, meny4kiti perasaan orang lain,

bagaimanakah kita rajin beribadah ketika setiap anggota tubuh kita banyak melakukan m4ksiat dan lisan kita jarang beristighfar.

Kalau dibiasakan terus-menerus melakukan m4ksiat, akibatnya kita akan merasa sangat berat melakukan kebaikan, ibadah wajib maupun sunnah.

2. Makanan H4ram

“Dan Kami nampakkan neraka Jahannam pada hari itu kepada orang-orang k4fir dengan jelas. Iaitu orang-orang yang matanya dalam keadaan tertutup dari memperhatikan tanda-tanda kebesaran-Ku, dan adalah mereka tidak sanggup mendengar. (QS. 18: 100-101)

Makanan h4ram juga boleh menjadi penyumbat organ tubuh kita dalam melakukan ketaatan pada Allah. Ingat bahawa makanan yang kita ambil akan disalurkan zat-zatnya melalui peredaran da rah ke seluruh tubuh,

ketika makanan h4ram sampai ke telinga, maka telinga kita gah mendengar lantunan ayat, ketika sampai ke mata, mata kita sukar menolak memandang hal yang h4ram dipandang.

Sahabat sekalian, mari mengelakkan maksiat dan sentiasa menyemak status halal makanan yang kita ambil. Semoga Allah mengurniakan kecintaan akan beribadah kepadaNya.