Semua Fitnah Semata-Mata Saya Akan Saman Malu – Ustaz Ebit Lew

Selepas di4sak dengan pelbagai k0ntrov3rsi dan pendedahan yang disifatkan sebagai tidak ber4sas, Ustaz Ebit Lew mengambil keputusan membuat lap0ran polis di Ibu Pejabat Polis Dang Wangi, Kuala Lumpur petang tadi.

Ebit mengatakan perlu untuk beliau menggunakan saluran undang-undang yang betul bagi meluruskan perihal yang diwarwarkan dalam media sosial sehingga menimbulkan banyak salah faham.

“Saya boleh kata semua tuduhan yang dibuat adalah tidak benar. F1tn4h semata mata dan saya s4ngkal,” ujar Ebit Lew kepada pihak media yang ditemui usai beliau membuat laporan polis.

Sambil ditemani oleh peguamnya, Ebit menegaskan beliau tidak suka untuk mencari mvsuh atau menjawab sebarang tvduh4n kepadanya kerana enggan memanjangkan perdebatan.

“Namun saya kena jawab pertvduh4n yang dilemp4rkan kepada saya, keluarga. Saya s3dih,” katanya tenang.

Beliau juga meminta pihak media bersabar dan berjanji akan menjelaskan semua perkara yang ditimbulkan mengenai kegiatan dirinya melakukan misi kemanusiaan di G4za, P4lestin baru baru ini, esok.

“Esok saya akan jawab semua, saya tak ada benda nak sorok. Saya masuk ke G4za memang dengan niat nak menolong. Saya tak pernah buka tabung untuk G4za,” katanya lagi.

Bagaimanapun Ebit sempat menjelaskan dirinya memasuki G4za dengan menggunakan duit sendiri, bukan dibiayai pihak lain.

“Ya, duit sendiri, bukan dibiayai dari pihak lain,” jelasnya.

Menurut Ebit, beliau juga tidak teragak agak mengh3ret individu yang memf1tn4hnya ke muka peng4dilan.

“Saya akan s4m4n malu, saya akan buat mengikut proses undang undang,” katanya seperti yang dipaparkan menerusi Instagram Live sebentar tadi.

Terdahulu, rakyat Malaysia yang tinggal di G4za, Nadir Al-Nuri tampil memberi teguran mengenai misi kemanusiaan Ebit Lew dan pasukannya di G4za.

Antara yang disentuh dalam teguran tersebut adalah mengenai cara pembelian barang bantuan dan mendakwa pihak Ebit membayar kos yang tinggi,

kepada sebuah syarikat bagi menguruskan kemasukan m ke G4za tanpa menggunakan khidmat NGO tempatan di negara tersebut.

Sumber:Gempak