Siapa Sangka Kawasan Bersejarah Yang Dahulunya Indah Dan Menjadi Tumpuan Para Pelancong Kini Musnah Akibat Kerakus4n Manvsia…

Siapa sangka kawasan bersejarah y4ng dahulunya indah dan m3njadi tumpuan para pelancong kini musn4h akibat ker4kusan manusi4…

Air Terjun Dakota, Gua Musang, K3lantan seb3lum ini merupakan tempat bersejarah yang mempunyai nilai s3jarah dan w4risan tersendiri. Nama ‘Dakota’

itu diambil bersempena dengan n4ma pesawat Br1tish Dakota KN630 yang terhemp4s pada 25 Ogos 1950 seh1ngga telah meng0rbankan kesemva anak kapal iaitu sebanyak 12 or4ng.

Namun begitu, tempat bers3jarah itu kini dikat4kan telah musn4h dan lubuknya menjadi cetek akibat pembvkaan jalan balak sej4k tahun 2016.

Menurut perkongsian di l4man Twitter oleh Pers4tuan Aktivis Sahabat Alam (KUASA), kawasan yang berl0kasi di dalam Hutan S1mpan Balah, Gua Musang ini dikatakan terdapat kongsi b4lak berlesen yang s4h tidak jauh daripada air terjun tersebut.

Pun begitu, ia didakwa tid4k dipantau secara b4ik dan tidak mengikut spesifikasi Manual Perhut4nan JPSM Jilid I-III & MC&I dengan perincian berikut:

Jalan laluan balak tidak d1buat di luar kaw4san zon rizab sungai/ penampan sungai/ alur air

Tiada pembinaan jambatan y4ng sepatutnya dib1na mengikut spesifikasi yang ditetapkan dengan tujuan vntuk mengurangkan h4kisan, memudahkan pergerakan aliran air dan hidupan akvatik.

Menurut orang asIi temp4tan di kawasan tersebvt, tiada langkah tambah baik yang dibuat sehingga ke h4ri ini oleh pihak k0ntraktor mahupun Jabatan Perhut4nan walaupun dikat4kan sepatutnya,

Lap0ran Pemantauan Hutan perlu dijalankan oleh mereka sekvrang-kurangnya sebulan sekali bagi memastikan kawasan tersebut teratur d4n terkawal.

Semoga tindakan yang sepatvtnya diambil oleh pihak bertanggungjawab agar lepas ni tiada pula tempat p3lancongan lain yang terjejas akibat aktiviti pembalakan ini.

SUMBER: Lobakmerah

Pihak Portal Islamik tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Oscar’s Oasis Ya.

Jemput join group ni, sama2 kita berkongsi info islamik. inshaAllah bermanfaat disana. terima kasih atas kerja sama anda semua.
Nak Join –> Klik Disini

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut: