Singapura mahu anggap C0vid-19 sebagai virus biasa, henti dedahkan Jumlah harian K3s kepada Umum

Negara Singapura b3rhasrat untuk m3namatkan keb1mbangan orang ramai mengenai pand3mik Cov1d-19 dengan menganggapnya sebagai s3rangan sel3sema biasa atau peny4kit end3mik lain.

Akhbar Singapura, The Straits Times melaporkan v1rus itu akan terus bermut4si dalam masyarakat dan penduduk negara ini perlu membiasakan diri hidup dengan w4bak itu.

Menteri Perdagangan Singapura, Gan Kim Yong, Menteri Kewangan, Lawrence Wong dan Menteri Kesihatan, Ong Ye Kung menerusi kenyataan bersama menjelaskan ramai orang akan menghid4p s3lesema dan s3mbuh tanpa perlu dimasukkan ke h0spital.

Malah, kemungkinan individu j4tuh s4kit akib4t 1nfluenza adalah sangat r3ndah dan ramai orang hidup dengannya.

“Berita bvruknya adalah wab4k C0vid-19 tidak akan berlalu pergi, manakala, berita baiknya adalah besar kemungkinan untuk kita hidup seperti biasa dengan C0vid-19,” kata mereka.

Negara yang mempunyai penduduk seramai 5.7 juta itu akan menarik balik arahan kuarantin bagi pengunjung serta k3s kontak rapat tidak perlu melakukan kur4ntin kendiri.

Singapura juga mengambil langkah untuk tidak mengumumkan lagi perkembangan k3s harian.

Negara itu turut merangka pelan jangka masa panjang bagi mencapai hasrat tersebut dengan memastikan dua pertiga populasi penduduk menerima sekurang-kurangnya satu dos, Julai depan.

Bagaimanapun, rakyat Singapura masih perlu mengambil ujian calitan Covid-19 bagi tujuan melakukan perjalanan atau bekerja.

sumber https://www.utusan.com.my/