Subhanallah, Kem𝚊tian Yang Dicemburvi, Meningg4l Dunia Selepas Selesai Imamkan S0lat Zohor

KEM4TIAN yang dic3mburui. Itu yang berlaku ke atas Hasan Basri Tandayong apabila disahk4n m3ninggal dunia ketika selesai mengimamkan s0lat Zuhur di Masjid Al-Muttaqin, Batam Indonesia pada Isnin.

Dalam kejadian itu, Allahy4rham dikatakan menjadi imam ganti selepas imam bertug4s ada urusan, lap0r Tribunnews pada Khamis.

Kej4dian itu dirak4m kamer4 Iitar tertutup (CC.TV) masjid berkenaan hingga menjadi bua.lan han.gat penduduk Batam dan w4rga maya di laman sosial.

Menerusi rakaman itu, Hasan dilihat sudah selesai memimpin so.lat Zuhur dan sedang berzikir namun secara tiba-tiba Allahyar.ham re.bah ke belakang.

Imam Masjid Al-Muttaqin, Jamal Ghofar, 35, berkata, ramai mencemburui pemergian Allahyarham.

“Masya-ALLAH, sungguh beruntung dia (Hasan) mening.gal dalam keadaan baik, tepat setelah selesai menunaikan so.lat di masjid ini, pada waktu itu dia adalah imam.

“Ada juga yang mengatakan bahawa mereka ingin m4ti dengan cara yang sama seperti terjadi pada Hasan, saya juga salah seorang daripada mereka,” katanya.

Menceritakan keperibadian, Hasan merupakan seorang bi.lal selama 10 bulan di masjid tersebut.

Sebelum mening.gal dunia, dia sering mempelajari pelbagai doa dalam kehidupan sehariannya dan bertutur jika perlu sahaja.

Sebelum ini, Hasan tidak pernah menjadi imam dan itu adalah tugas pertama dan terakhir menjadi seorang imam.

Hasan merupakan seorang penju.al pisang goreng keju di Taman Jodoh, mening.galkan seorang is.teri dan tiga anak.

Isterinya, Evi, 54, melahirkan rasa terkejut namun bersyukur pemergian Allahyarham dalam keadaan baik (husnul khatimah).

“Ar.wah beritahu, dia ingin ke masjid, so.lat Zuhur. Kemudian selang beberapa jam, saya dapat berita daripada jiran mengatakan ar.wah pengsan di masjid.

“Saya tidak tahu bagaimana perasaan saya sekarang, saya sedih kerana suami mening.gal tetapi pada masa sama, saya bangga kerana suami mening.gal dalam keadaan baik (husnul khatimah),” katanya.