Tahan Kentut Ketika Solat, Apakah Hukumnya?

Kentut atau secara perubatan dipanggil flatus adalah sesuatu yang tidak boleh dipisahkan daripada manusia. Kerana, ia adalah perkara saintifik yang boleh muncul pada bila-bila masa.

Dan kadang-kadang seseorang mengambil mudah perkara ini. Malah, pada masa tertentu kehadiran perut kembung boleh mengganggu keselesaan anda. Lebih-lebih lagi ketika sedang solat.

Apabila kita solat, kadang-kadang perut kembung tiba-tiba muncul. Sehingga, tidak sedikit daripada kita yang menahannya. Dalam kes ini,

kita sering berasa tidak selesa, dengan memikirkan sama ada solat kita sah atau tidak. Lalu, bagaimana pandangan Islam tentang hal ini?

Dalam Islam, sudah tentu kita tahu bahawa jika anda mengeluarkan gas atau kembung semasa solat ia membatalkan solat. Sekarang, mengenai menahan perut ketika solat, jumhur ulama berpendapat bahawa menahan perut adalah makruh.

Memetik maklumat Ramdlan (2014) daripada hasil Bahtsul Masil NU, sekiranya isu menahan kentut di tengah solat tidak pernah dibincangkan secara langsung dalam hadis Rasulullah SAW.

Namun, terdapat hadis berkaitan menahan nafsu makan apabila makanan telah dihidangkan, menahan kencing atau membuang air besar ketika dalam solat. Menurut hadis yang diriwayatkan oleh Imam Muslim,

“Tidak ada solat (tidak sempurna solat) di hadapan makanan, maka tiada solat (tidak sempurna solat) sedang dia menahan kencing dan buang air besar (al-akhbatsaani).”

Menurut Imam Muhyiddin Syaraf An-Nawawi, hadis tersebut adalah makruh. Jika seseorang berdoa apabila makanan telah dihidangkan dan dia ingin memakannya, dan bagi orang yang menahan kencing dan buang air besar.

Makruh bererti tidak disukai Allah SWT dan lebih baik ditinggalkan. Memegang perut dikira makruh, kerana ia mengganggu fikiran dan menghilangkan kekhusyukan.

Menahan Kentut Ketika Solat, Apakah Hukumnya?
Berdasarkan maklumat tersebut, maka sah orang yang menahan angin ketika solat,

makruh selagi waktu solat masih longgar. Kerana menahan perut dalam solat termasuk perkara yang boleh merosakkan atau menghilangkan kekhusyukan.

Oleh itu, jika kita ingin kembung ketika solat, maka eloklah kita keluarkan (maka batal solat), sedangkan waktu solat masih longgar. Kemudian, segera berwuduk untuk menunaikan solat semula.

Jika waktu solat yang tinggal sedikit dan dikhuatiri akan masuk solat yang lain, maka yang dianjurkan ialah menahan perut dan teruskan solat. Wallahu ‘alam. []

Sumber: https://www.islampos.com

Dah Baca, Klik Like Dan Komen Di Bawah Jika Tulisan Ini Bermanfaat. TQ – Islam itu indah