[ TERKINI ] J3ritan ter4khir anak undang s3bak Bapa , tak sempat pakai baju raya .

PARlT – Abah… abah. Itu jer1tan terakhir dapat didengar se0rang lelaki dalam lnsid3n kebak4ran sebuah rumah kedai yang meng0r bankan dua anaknya di Bandar Seri Iskandar di sini pada Khamis.

Kej4dian sekitar jam 4.30 pagi itu meng0r bankan Muhammad Fahmi Mohd Fazlan Nizam, 6, dan adiknya, Nur Fahmia berusia enam bulan selepas terp3rngkap dalam sebuah bilik di rumah kedai terb4bit.

Ketika kej4dian, dua beradik terbabit sedang ny3nyak tidur di bilik hadapan tingkat 2 bangunan, sementara ibu bapanya sedang bersahur di tingkat bawah.

Bapa mangs4, Mohd Fazlan Nizam Mohamed Hamidi, 37, berkata, sebaik menyedari kebaka.r4n berlaku, dia segera naik ke tingkat atas untuk meny3lamatkan dua anaknya itu.

Bagaimanapun katanya, usaha itu gag4I kerana keadaan as4p terlalu teb4l memenuhi ruang bangunan itu.

“Waktu saya naik tangga, saya dengar jer1tan anak sulung saya mem4nggil abah abah beberapa kali. Saya menyahut dengan harapan dia dapat bert4han sementara saya cuba membawa mereka keluar.

“Tetapi tak Iama jer1tan itu hiIang, saya cuba masuk, tetapi tak berdaya kerana ses4k nfas, tiga kali saya usaha, namun tld4k juga berjaya.

“Beberapa 0rang juga cuba membantu m3mnjat papan tanda dan meme c4hkan cermin hadapan kedai dengan harapan dapat masuk ke bilik,

namun tetap juga g4gaI menyebabkan kami pasr4h dan hanya mampu menunggu bantu4n daripada pihak b0mba,” katanya ketika ditemui di Unit F0r3nsik Hspit4l Changkat Melintang di sini pada Khamis.

Dia yang mengusahakan rest0ran masakan tomyam bersama isteri, Mimi Doleng, 28, di tingkat bawah rumah kedai itu telah mendiami bilik berkenaan sejak hampir setahun lalu.

Dua lagi bilik di tingkat sama dijadikan pen3mpatan lima pekerjanya.

“Mereka berdua baru sahaja masuk tidur selepas pen4t bermain di kawasan kedai ini. Selepas tidurkan mereka, saya dan isteri turun untuk membantu pekerja mengemas meja dan kerusi.

“Tak sangka itulah kali ter4khir kami dapat tatap dan tidurkan mereka,” katanya piIv.

Mohd Fazlan Nizam berkata, beberapa hari sebelum kej4dian, anak sulungnya yang mesra dipanggil ‘Abe’ mere ngek mengatakan mahu balik, tetapi tidak menyatakan mahu balik ke mana.

“Selepas kej4dian ini, barulah saya dapat tahu, erti balik itu mahu balik ke mana. Walaupun sdih kehiI4ngan kedua-dua anak sekali gus,

tetapi kami r3da dan menerima uji4n yang diberikan tuhan,” katanya yang turut memaklumkan persiapan baju raya dua beradik itu telah pun siap.

Jnaz4h dua beradik berkenaan akan dik3bumikan dalam satu Iiang Iah4d di tanah perku bur4n Jalan Kampung Bali, Tronoh pada Khamis.

Datuk mngs4, Mohamed Hamidi Mohd Alias, 60, berkata, kali ter4khir dapat bertemu dengan dua cucunya itu pada 1 Ramadan lepas.

Dia yang baru pulang mengerj4kan ibadah umrah sempat membelikan sepasang jubah dan abaya serta perhiasan gelang untuk dua cucunya itu untuk dipakai pada hari raya pertama.

“Bila ditunjukkan jubah, cucu lelaki saya tu suka sangat dan tak sabar nak pakai, sebab ini kali pertama dia beraya dengan jubah,” katanya.

Dalam kej4dian itu, dua beradik berkenaan berjaya dikelu4rkan angg0ta b0mba dan pemeriksaan mendapati tlaada sebarang k3san kebaka.r4n nyata pada tbuh bad4n.

Mangs4 bagaimanapun dis4hkan mnlngg4I dunia 0leh peg4wai perub4tan ketika dibawa ke Hspit4l Changkat Melintang bagi tujuan pem3riksaan lanjut.

Sumber : BERNAMA

Pihak Portal Islamik tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Oscar’s Oasis Ya.

Jemput join group ni, sama2 kita berkongsi info islamik. inshaAllah bermanfaat disana. terima kasih atas kerja sama anda semua.
Nak Join –> Klik Disini

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut: