Ustaz Ebit Liew Hantar 10 Lori Barangan Pada Malam Raya Untuk Bantu Rakyat Malaysia

PETALING JAYA – Pendakwah bebas, Ustaz Ebit Lew menggunakan khidmat 10 buah lori bagi membawa barangan keperluan asas untuk membantu penduduk sus4h ke seluruh negara malam ini.

Sehubungan itu, beliau menerusi hantaran di laman Facebook memohon agar orang ramai mendoakan pasukannya yang akan melakukan penghantaran barangan b4ntuan tersebut.

“Doakan yer. Malam hari raya ini 10 lori b4ntuan keperluan asas akan bergerak ke seluruh Malaysia. Doakan semua team selamat pergi dan balik.

Gambar sekadar hiasan, Sumber : Utusan

“Takbir raya dalam lorilah. Semoga menjadi asbab kebaikan,” katanya menerusi satu hantaran di laman Facebook hari ini. – K! ONLINE

Sumber : Kosmo

Men4ngis baca berita orang bvnuh diri, ini tindakan terkini Ustaz Ebit Lew

Terdahulu PENDAKWAH terkenal, Ebit Lew meluahkan rasa syukurnya kerana dapat membuka Rumah Kasih Umat di G4z4 yang akan menempatkan penduduk-penduduk termasuk kanak-kanak yang kehilangan tempat tinggal dan orang tersayang.

Menurutnya, dia menyewa dua rumah untuk dijadikan rumah kebajikan yang setakat ini menempatkan 10 anak yat1m, selain menjadi tempat tinggal orang sus4h serta tempat bagi mengadakan kelas juga aktiviti kanak-kanak.

“Menang1s melihat anak-anak ini. Kecil lagi setiap hari hidup dengan peper4ngan, saya tidur malam disini terfikir r1sau juga.

“Inikan pula anak-anak ini sepanjang hidup melalui hidup diuj1 begini,” tulisnya di media sosial.

Selamat Pulang Ke Tanah Air

Semalam Ustaz Ebit ada berkongsi di media sosial yang beliau dan pasuk4nnya telah selamat pulang dengan penerbangan menggunakan Turkish Airlines dan perlu di ku4rantin terlebih dahulu.

“Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Segala puj1 milik Allah. Terima kasih ya Allah.
Terima kasih semua yang selalu mendoakan yer.

Allah sahaja yang membal4snya. Jika ada kebaikan atas yang kami buat berkat doa semua.

Kami sedang menjalani ku4rant1n di tempat yang ditentukan kkm. Terima kasih DS Hishammuddin Hussein dan Wisma Putra serta Kedutaan Besar Malaysia di Mes1r.

Terima kasih Turkish Airlines sp0nsor penerbangan kami. Terima kasih Turkish Airlines selesa sangat dan layanan terbaik. Semoga berkat dan bertambah maju-ebitlew”

“Menang1s baca berita orang bvnuh diri”

Walapun masih dalam tempoh ku4rant1n, ia tidak menghalang Ustaz Ebit Lew untuk terus membantu rakyat Malays1a yang terjejas sejak PKP di laksanakan.

“Pohon doakan ye. Bantuan barang dapur buat seluruh Malaysia. Sed1h s4yu berat uj1an kita semua di Malaysia. Menang1s baca berita-berita di Malaysia orang bvnuh diri.

Sesiapa yang benar-benar perlukan bantuan barang dapur di seluruh Malaysia boleh hubungi nombor ini. Bantuan diberikan tak mengira bangsa atau agama.

Kita semua sebuah keluarga. Team Kasih Umat di Seluruh Malaysia akan membantu. Esok mereka hantar setakat yang mampu.”

Lokasi & No Telefon

1.Kota Kinabalu,Sabah 01121820646

2.Seberang Perai Utara,Penang 018463618

3.Semporna,Sabah 01159023120

4.Bintulu,Sarawak 0164035460

5.Senawang,Negeri Sembilan 0173164974

6.Bandar Kuantan,Pahang 01161096263

7.Kudat,Sabah 0169771243

8.Pasir Mas,Kelantan 0179478716

9.Sungai Petani,Kedah 01127226330

10.Ipoh,Perak 01151523766

11.Kunak,Sabah 0166033149

12. Kuala Terengganu 01120507611

13.Kuala Lumpur,Selangor 0176296906

Rata-rata netizan sangat berterima kasih dan terus mend0akan Ustaz Ebit Lew

“Saya dari dulu teringin nak mintak pertolongan ustaz ebit…tp belum izin Allah lagi…tp syukur kepada Allah,,lepas saya angkat bendera putih,

Allah hadirkan hamba2 Allah untuk hadir membantu saya dan suami dalam mas4lah kami alami lebih 2 tahun….saya sampai ni bersyukur sgt2 buat semuanya…

saya doakan ustaz ebit dimurahkan rezeki berpanjangan dan semua jua dimurahkan rezeki berpanjangan dunia n akhirat Aamiin….

Disini saya mintak semua doakan jua hamba2 Allah yang hadir bantu kami moga mereka semua dimurahkan rezeki dan sentiasa dalam lindungan,

Allah selalu in Shaa Allah Aamiin…moga mas4alah kami alami selama nie pun akan dapat diselesaikan secepat mungkin alhamdulillah.”

Kerajaan diges4 tangani k3s bunvh diri: PUM

SHAH ALAM – Persatuan Ulama Malaysia (PUM) mengges4 kerajaan bertindak segera usaha membantu men4ngani tek4nan ment4l rakyat ketika pelaksanaan.

Per1ntah Kawalan Pergerakan (PKP) bagi mengelakkan kejadian bvnuh diri seperti yang kerap tul4r di media sosial.

Yang Dipertua PUM, Al-Syeikh Abdul Halim Abdul Kadir bekata, pelbagai faktor menyebabkan individu itu bertindak membvnuh diri untuk keluar daripada mas4lah mereka.

Beliau turut mencadangkan kerajaan mewujudkan kerjasama dengan pelbagai agensi selain menguar-uarkan di media platform sesuai untuk mereka membuat 4duan.

“Kementerian berkenaan perlu menggerakkan skuad prihatin rakyat atau skuad penyayang bagi memberikan nasihat kepada yang memerlukan sebagai langkah penceg4han dan pemul1han serta pemberian skim bantuan yang sewajarnya.

“Mempercepatkan v4ks1nasi kepada golongan agamawan seperti imam dan ahli jawatankuasa (AJK) masjid supaya dapat dibuka segera kepada orang awam.

Ia sebagai usaha bagi mengawal gej4la keb1mbangan dan kemvrungan yang berlaku dalam masyarakat,” katanya dalam satu kenyataan pada Ahad.

Pada masa sama, PUM turut menawarkan b4ntuan kepada kerajaan dalam usaha membantu mengurangkan beb4n tek4nan yang dihad4pi oleh masyarakat Malaysia ketika ini dan berharap tindakan segera dapat diambil.

Sumber: Instagram Ustaz Ebit Liew